EN KAT I PARIS

★★★★☆☆

Angel FIlms har fået den glimrende ide at lancere udenlandske kvalitetstegnefilm – under overskriften "Rabalderbio" – som et alternativ til de mere ensartede Hollywood-produktioner i de danske biografer. Første film hedder EN KAT I PARIS og fremstår som en charmerende film noir-inspireret kriminalkomedie med ægte fransk lune.

Vi følger en selvrådende kat, når den er på indbrud med en listig tyv. En lille pige, hvis far er blevet myrdet, har et godt øje til katten, men da moderen arbejder hos politiet, synes en relation til kattens følgesvend problematisk. Tyven viser sig dog også at rumme fine menneskelige egenskaber, og sammen med den snarrådige kat redder han pigerne fra fadermoderen og dennes grumme kompaner.

Stregen i EN KAT I PARIS kan synes forholdsvis enkel, men tonen virker original og underholdningsværdien må siges at være i top. En vild forfølgelsesjagt henover de parisiske tage med højdramatisk finale ved Notre Dame, bliver uundgåligt et højdepunkt, og vi får naturligvis også et glimt af Eiffeltårnet, mens en passende jazzet underlægningsmusik sørger for den helt rigtige stemning. Og selvom de danske skuespillere ikke når helt samme niveau som store udenlandske skuespillere som Dominique Blanc og Bernadette Lafont, så trækker det ikke for alvor ned.

Og katten? Tja, den spiller faktisk kun en markant birolle i filmen og gør det uden ord. Men instruktørerne Jean-Loup Felicioli og Alain Gagnol har sans for og kærlighed til det selvrådende i kattens natur (hvorimod en gøende hund må stå for skud flere gang). Vi ender også med på afstand at holde af EN KAT I PARIS, der fortjent modtog en Oscar-nominering som bedste animationsfilm.