KÆRLIGHEDEN KENDER INGEN GRÆNSER

★★★★☆☆

Bag den noget rørstrømske titel gemmer der sig faktisk en god historie, der tilmed er baseret på virkelige begivenheder.
Om en engelsk pige, der forlader sit land og sin familie for at følge den mand, hun elsker. Han viser sig at være den kommende konge af Bechuanaland. Den ægteskabelige alliance mellem sort og hvid falder ikke i god jord i Storbritannien i 50erne og da slet ikke i hos Bechuanalands naboer i Sydafrika, hvor apartheitregimet har overtaget magten.

Amma Asante, der også stod bag det beslægtede kostumedrama "Belle", mister aldrig fokus det væsentlige, selvom hun med fordel kunne have skruet ned for orkestermusikken. Men det lykkedes hende trods alt at få demaskeret diplomatiets diskrete charme. For Storbritannien havde naturligvis økonomiske interesse i at bakke op om den sydafrikanske modstand mod det royale bryllup i det kommende Botswana, og både den daværende Labour-regeringen og de konservative under Winston Churchills ledelse spillede en yderst uheldig rolle i denne sag. Den sofistiskerede originaltitel "A United Kingdom" afspejler således ikke kun situationen i Afrika, men også hos de britiske kolonimagthavere.

David Oyelowo, der gjorde sig fordelagtigt bemærket bl.a. i "Selma", spiller den Seretse Khama med stor værdighed og Rosamund Pike tegner et yndigt portræt af Ruth Williams. Pike huskes nok bedst for hovedrollen i den effektive kriminalfilm "Gone Girl", men det er alligevel rollerne i "An Education", "Det stærke køn" og nu KÆRLIGHED KENDER INGEN GRÆNSER, der får talentets poesi til at skinne igennem.

Den sort-hvide problematik er blevet behandlet før på film bl.a. i boksefilmen "Det store hvide håb", og og må håbe, at en film som KÆRLIGHED KENDER INGEN GRÆNSER baner vejen for endnu vigtigere og mere komplekse film som "Loving" og "Fences", der trods Oscar-nomineringer og diverse priser endnu ikke har fået danske premieredatoer!