HJØRDIS (TV2)

★★★★☆☆

Lise Baastrup har siden de første RITA-afsnit formået at udviklet sin Hjørdis fra dum karrikatur til levende menneske. Og det er heldigvis den levende HJØRDIS, som træder i forgrunden i TV2 nye serie dedikeret til hende.
Måske var RITA-figuren også ved at være træt, og i al fald var hun efterhånden blevet så forbudt for børn, at man ville være nervøs for at have hende i nærheden af evt. småfolk. HJØRDIS virker mindre skræmmende, og det kortere format burde også kunne lokke et yngre sekment til skærmen.

Men desværre hører Lars Kaalund ikke altid til vores mest fintfølende instruktører, hvilket også Cabaret-publikummet på Det Kongelige Teater har fået en fornemmelse af. Så omkring Lise Baastrups glimrende HJØRDIS spilles der overgearet og uoverbevisende. Ellen Hillingsøe gjorde det ved flere lejligheder godt i RITA, men i det første afsnit af HJØRDIS havner portrættet helt ude i hampen. Der får hun selskab af Martin Brygman, og det kan man godt blive bekymret for på længere sigt. Kun portrættet af den lille smykkeglade Christopher rummer den nænsomhed, som resten af persongalleriet omkrig HJØRDIS kunne have nydt godt af.

Men Christian Torpes manuskripter svinger også i kvaliteten, og selvom han tit lod RITA gå for vidt, så havde serien trods alt mere kant, end den nye HJØRDIS synes at have. Om det viser sig på sigt at være en fordel, må de kommende afsnit vise.