FORTÆLLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA

★★★★★★

Japanske tegnefilm hører blandt verdens bedste, hvad enten man er til de æstetisk smukke eller effektjagende underholdning. Og Isao Takahatas FORTÆLLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA hører afgjort blandt de fineste, og bekræfter samtidig, at der er håb for animationsfilmens fremtid, selv efter at Hayao Miyazaki har lagt farveblyanten på hylden.

Sjældent har man set et mere udsøgt animeret værk, hvor hver en tegning kunne begå sig på en billedudstilling og de svale farver giver dette underfundige eventyr en helt særlig magi. Vi følger fortryllet med i historien om det aldrende bondepar, der påtager sig ansvaret for at opdrage og uddanne en lille bambusskud af en pige til prinsesse.

Selvom Disney-filmen "Big Hero 6" må anses som sidste års bedste animationsfilm fra Hollywood, så kommer man ikke unden om, at FORTÆLLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA overgår den som kunstnerisk bedrift og derfor i højere grad havde fortjent en Oscar. Ikke siden "Chihiro og heksene" af mesteren Miyazaki er man blevet så overvældet, og selv den følsomme musikside rummer melankolske elemente, der låner dybde til denne øjeblikkelige klassiker.