Månedens bog:

SHAKESPEARE AT HAMLET’S CASTLE

Fotos: Arne Magnussen
Forlag: Nordisk Forlag for videnskab og teknik

★★★★★☆

Savnede man Hamlet på Kronborg i år, kunne man passende investere i to-sprogede fotobog SHAKESPEARE AT HAMLET’S CASTLE. Her får man både på dansk og engelsk et levende kendskab til 12 af de Hamlet-opsætninger, der har kastet glans over Kronborg i årenes løb.

Man kunne godt have brugt en samlet oversigt over alle Hamlet-opsætningerne på Kronborg gennem tiderne samt billeder fra de øvrige opsætninger, der talte legendariske kunstnere som Laurence Olivier, Vivien Leigh, John Gielgud og Jude Law.

Men ser man bort fra dette, fremstår bogen som en vidunderlig gave til alle Shakespeare-fans. Og det er Arne Magnusssens storslåede fotos, der giver bogen dens største kvaliteter. Magnussen har en formidabel evne til at fange selve essensen af en opsætning i sine fotos. Hans linse indkredser såvel Kronborgs særlige atmosfære som scenografierne til de enkelte produktioner.

Men måske allervigtigst er Magnussens evne til fastfryse gnisterne i skuespillernes øjne og sans for at opfange et central moment i forestilling. Det er denne evne, der gør SHAKESPEARE AT HAMLET’S CASTLE til mere end en mindebog. Snarere fremstår den som en uvurderlig visuel dokumentation af det eviggyldige i William Shakespeares – og Kronborgs – Hamlet.