JULEGAVEIDEER – inden det er for sent!

ANGSTENS GAVE af Markus Floris Christensen (Forlaget Multivers) ****
Trods den provokerende titel er Markus Floris Christensens lille bog interessant læsning, fordi den angriber emnet angst på en anderledes måde, end vi er vant til. Han ser ikke blot angsten som noget negativt, men også som noget, der tvinger den pågældende til at forholde sig til sig selv på en ny måde. Han inddrager blandt andre Søren Kierkegaard, August Strindberg og Inger Christensen, der alle bruger angsten kreativt, og viser, hvordan angsten kan få os til at se på os selv på ny og giver os en mulighed for at begynde på en frisk for at få det bedre.

DANSK STUMFILM af Lars Martin Sørensen (Forlaget Lindhardt & Ringhof) *****
Er der mon nogensinde lavet en visuel mere overdådig bog om dansk stumfilm? Lars-Martin Sørensen er da også forskningsleder på Det Danske Filminstitut og ved tydeligvis meget om det stof, han formidler. Som noget ganske enestående giver hans bog også direkte adgang til en række af de omtalte film ved blot at scanne bogens QR-koder i forbindelse med de omtalte film. Her kan man både møde Asta Nielsen, Fy & Bi, Valdemar Psilander, Clara Wieth, Betty Nansen, Bodil Ipsen og Karin Nellemose. DANSK STUMFILM fremstår således som en af årets mest generøse filmgaver.

DEN FRIGJORTE – Erik Clausen, hans film og hvordan de blev til – af Anders Højberg Kamp og Michael Jensen (Forlaget People’s Press) ****
Erik Clausen modtog tidligere på året en æres-Bodil for sit livslange virke i dansk film, og selvom langt fra alle hans film fortjener at blive kaldt kunstværker, så er han blevet en folkekær mand – både som iscenesætter og skuespiller – med et trofast publikum.
I DEN FRIGJORTE fortæller han og hundrede af hans samarbejdspartnere på hans 15 film om deres fælles oplevelser, og man erfarer blandt andet af europæiske filmmesterværker som “La Strada”, “Tranerne flyver forbi” og “1900” tilsyneladende har været inspirationskilder til film som “Cirkus Casablanca”, “Rami og Julie” og “Min fynske barndom”.

DEN RØDE TRÅD – 50 år med Shu-bi-dua af Jan Poulsen og Jacob Wendt Jensen (Forlaget People’s Press) *****
Popgruppen Shu-bi-dua har fået sig en flot jubilæumsbog med mange relevante interviews — ikke blot med gruppens medlemmer – og et prægtigt billedmateriale såvel som en grundig diskografi.
Man indser, hvordan deres sange i ganske enestående grad har afspejlet danskernes liv i et halvt århundrede og hvordan deres sproglige finurligheder stadig har liv – 50 år efter at det hele begyndte.

DE STÆRKE KVINDER FRA MATADOR af Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensen (Politikens forlag) ****
Fire kloge kvinder fortæller om deres liv med TV-serien “Matador”, som blev højdepunkter i alle fire kvinders karrierer.
Kirsten Olesen, Sonja Oppenhagen, Ghita Nørby og Malene Schwartz øser af muntre anekdoter fra Matador-tiden, og deres egne meget personlige rejser med henholdsvis Agnes, Vicky, Ingeborg og Maude. Stærke kvinder, der udviklede sig enorm i løbet af seriens 24 afsnit.

100 IKONISKE FODBOLD STADIONER af Andreas Kraul (Forlaget Lindhardt og Ringhof) ****
Det er en god ide at lave en bog om fodbold stadioner, for i lighed med diverse teatre og biografer er fodboldstadionerne også bygningsværker, der kan have en særlig atmosfære for publikum.
Takket være et væld af fine fotos og grundige beskrivelser kan man nu få et vis indtryk af, hvilke stadioner man skal prioritere at besøge i forskellige egne af kloden.
Bogen indeholder tilmed et side, hvor man kan krydse af, hver gang man besøger et nyt, og man behøver ikke engang være vild med fodbold for at finde bogen interessant.

IKONISKE FORMEL1 BANER af Kevin Magnussen og Peter Nygaard (Forlaget Lindhardt & Ringhof) *****
Bogen er en skamløst hyldest til de 10 baner, der mere end nogen andre har bidraget til at gøre Formel1 til en internationalt berømt sportsgren.
I et lækkert layout, der fokuserer på dramaet i et Formel1-ræs, formidles magien i og omkring banerne, og vi får både kort og facts, så vi lærer, hvad det præcist er, der adskiller denne bane fra alle andre.

MED KUNSTEN SOM INDSATS af Michael Solgaard (Forlaget Strandberg Publishing) ****
Michael Solgaards inspirerende bog er opdelt i fire afsnit, hvor kunstens rolle beskrives i forskellige virksomhedssammenhæng: Kunsten som motivationsfaktor, kunsten som middel til forandringsledelse, kunsten som branding og markedføring samt kunsten som produktudvikler
Alle afsnit efterfølges desuden af et kunstnerportræt, der gør samarbejderne dejligt konkrete. Et eksklusivt billedemateriale understreger desuden værdien af samarbejderne – både for kunstnerne og virksomhederne.

OXEN – Bind 1-3 af Jens Henrik Jensen (Politikens forlag) ****
TV2-serien OXEN er blevet en publikumsucces, og selvom det kun er det første bind af tre bind, der endnu er blevet til TV, så kan den nysgerrige læser foregribe seriens handling, da de tre OXEN-bind netop er blevet genudsendt samlet.
Beretningen om soldaten Niels Oxen, der lever i et telt i Rold skov, er umiddelbart spændende, og efter første bind (“De hængte hunde”) følger “De mørke mænd” og “De frosne flammer”. Så er man til effektive krimier, så er den danske OXEN-trilogi uomgængelig.

VERDENS 100 BEDSTE FODBOLDSPILLERE 2023 af Carsten Werge og Per Frimann (Forlaget Lindhardt & Ringhof) ****
Hvem er verdens 100 bedste fodboldspillere? Det vil der givet være stor uenighed om. Men Igen i år får vi et kvalificeret bud, og så er der i al fald noget at diskutere, hvis man da ikke går så vidt og laver sin egen liste. Er der mon også en dansker med på fagduoens liste? Det kan man jo passende tjekke, når gaven er først er pakket ud.
Flotte fotos af alle 100 spillere gør bogen seværdig for andre end fodboldfans, og hjælper læseren med at holde øje med stjernespillerne næste gang, man ser dem i kamp.

(Michael Søby)