FÆNOMENET FO: gøgler, maler, ven

★★★★★☆

FÆNOMENET FO
gøgler, maler, ven
af
Bent Holm
Forlaget Multivers

At Dario Luigi Angelo Fo virkelig var en fænomen kan der næppe herske tvivl om. Har man nogensinde oplevet ham på scenen, glemmer man det aldrig, og sådan er det faktisk også med hans dramatik, hvis den vel at mærke er blevet formidlet ordentlig.

Nu har Bent Holm begået den mest omfattende danske bog om Dario Fo, vi endnu har set, og resultatet er både imponerende og i mere end en forstand overvældende.

Undertitlen “gøgler, maler, ven” refererer til Fos gravskrift, der netop slutter med de italienske ord for “gøgler” og “maler”. Bent Holm har så selv på smukkeste vis tilføjet ordet “ven”, for sådan var det.

I over et halvt århundrede bistod Bent Holm Dario Fo i formidlingen af hans kunst i Danmark, ikke mindst som oversætter. Men som han ikke blot fastslår i bogens prolog, og stort set også overholder gennem resten af bogen: ” Udgangspunktet for bogen er personligt. Det er til gengæld ikke privat.”

Bent Holm tager os ikke bare gennem Dario Fos triumfer, men lader os både forstå og mærke, hvor stort et had, der var og er mod Dario Fo i hans hjemland. For Dario Fo var ikke moderat, men en derimod en ekspressiv komiker, der ligesom Chaplin forstod at bruge sin kunst politisk ved at lade almene mennesker få plads i kunsten såvel som i komikken.

Hvor spændende det end er at høre om de udenlandske teateropsætninger, så savner man at høre noget (mere) om de danske opsætninger af Dario Fo på Banden og Baggårdsteatret, men det kan jo være, at det bliver i den næste bog?

Men Bent Holm har hjertet med hele vejen i sin bog, og omstændelige passager opvejes til fulde af den generøsitet og kærlighed, der kommer både Dario Fo og Franca Rame til gode.

Over 500 sider gør bogen “Fænomenet Fo” til nogen af en moppedreng. Men forsøg ikke at læse den på en weekend, men giv dig selv en ikke alt for travl sommermåned til at nyde den.

(Michael Søby)