EN GANG TIL FOR PRINS KNUD

★★★★★☆

– EN BIOGRAFI OM BIRGITTE REIMER

af Brian Petersen & Hans Skaarup

Forlaget Multivers

Det er skæbnens bitre ironi, at Birgitte Reimer trods et meget langt liv hverken nåede at opleve, at hendes bedste danske film, Erik Ballings “Vi, der går køkkenvejen”, efter over et halvt århundrede igen blev offentlig tilgængelig via streamingtjenesten Dansk Filmskat, eller at biografien om hendes liv blev modtaget med lovord og taknemmelighed.

Ganske vist venter vi stadig utålmodigt på en DVD-udgivelse af Ballings forløber til både “Huset på Christianshavn” og “Matador”, og Brian Petersen og Hans Skaarups glimrende biografi dokumenterer ligefrem, at der stadig er en aktiv interesse for en af Danmarks mest unikke komedienner.

Det pikante, sofistikerede og frække lå i den grad i Birgitte Reimers talent, som også Ingmar Bergman havde blik for, da han hyrede hende til en lille men vigtig rolle i sin film “En lektion i kærlighed”.

EN GANG TIL FOR PRINS KNUD begynder med en både morsom men egentlig ganske rystende beskrivelse af de udfordringer, som bogens forfattere havde med at få kontakt til Birgitte Reimer i Frankrig på grund af hendes dominerende ægtemand.

Herefter handler det om hendes barndom og ungdom efterfulgt af den kunstneriske rejse fra Det Kongelige Teater til revygenren. Så følger bogens hovedafsnit “Over stok og sten” om de travle 50’ere, inden de mindre hektiske 60’ere, turen til Frankrig og et nyt liv.

EN GANG TIL FOR PRINS KNUD har ikke blot en grundig oversigt over Birgittes karriere på scenen, i tv og på film, men lokker også med et væld af pragtfulde fotos samt både et titel- og navneregister. De to forfattere supplerer tydeligvis hinanden glimrende rent fagligt – med Brian Petersen som filmspecialisten og Hans Skaarup som revyeksperten.

Udover Birgitte Reimer, der naturligvis er hovedkilden, så har både Ghita Nørby og Judy Gringer givet deres besyv med. De beundrede begge Birgitte Reimers talent, men var knap så begejstrede for hende mand i det sydfranske.

Bogens over 330 sider er klogt disponeret, og så har den en overraskende lykkelig slutning. For efter at hun blev enke, vendte Birgitte Reimer hjem til Danmark, og nåede heldigvis at mærke, at hun slet ikke var glemt.

(Michael Søby)