HVEDEKORN

★★★★☆☆

HVEDEKORN er det fængende navn på et dansk litterært tidsskrift, der i årtier har trykt digte af yngre og ældre forfattere. Tidsskriftet har haft forskellige navne gennem årene, men alle dage har det været et fristed for debuterende forfattere. Store forfattere som Tove Ditlevsen, Frank Jæger og Halfdan Rasmussen har bidraget med tekster til HVEDEKORN.

Det grafiske udtryk i HVEDEKORN spiller en vigtig rolle. Skarpe tegninger og smukkeillustrationer ledsager teksterne. I det nyeste nummer af HVEDEKORN – nr. 4 2023 – er forsiden prydet med en grafisk illustration af, hvad der kunne ligne en amerikansk fodboldbane.

Sportstemaet går igen inde i tidsskriftet med illustrationer af tennis- og fodboldbaner, mensportsdigte kan man næppe betegne nummerets mange digte. De er nærmere et skønt potpourri af sørgmodige og sjove tekster.
Det seneste nummer af HVEDEKORN indeholder tekster af etablerede forfattere som MetteMoestrup og Peter Adolphsen. Det er alligevel mere ukendte navne, der stjæler læserens opmærksomhed. Især de helt unge poeter, der er født tæt på og i det nye årtusinde skiller sig positivt ud.

Det gælder eksempelvis Yasmin Mina Sliai, der i digtet ”Noget lovet” demonstrerer et åbenlyst talent for rytme og ordspil. Hendes digt udmærker sig ved sin ordknaphed og sproglig skarphed. En anden ung digter, Rasmus Bjergegaard Thuesen, bevæger læseren med sit naturlyriske digt uden titel. I et nænsomt og sanseligt sprog indkapsler han et hvirvlende kærlighedsmøde via symbolske naturlignelser.

Nummerets mest eksperimenterende digt er Joakim Vilandts ”Min frakke”. I et vildt, besyngende og fabulerende sprogfyrværkeri tages læseren med på en ejendommelig dagsrejse med vilde indfald og skørt vrøvleri.
Oprindeligt var HVEDEKORN viet til ekspressionistiske digte. Den tradition holder Vilandt i hævd med sit digt. Ved lanceringen af det nyeste nummer fredag d. 3. marts i Gyldendals reception, kunne de fremmødte opleve Vilandts talent for oplæsning og performance.

Andre digte, der gør aftryk, kan nævnes Uzma Akbaris digt uden titel. Hendes atmosfæremættede digt trækker tråde til Afghanistan. Det selvoplevede og det opdigtede smelter tydeligvis sammen i hendes digt.

Den debuterende digter Jesper Brygger fanger læseren med sit personlige langdigt, der er opdelt i forskellige kredse. Brygger skriver om barndommens landskaber og fremmaner lyslevende minder fra en svunden tid.

HVEDEKORN er et uomgængeligt tidsskrift for ny dansk poesi. Her blomstrer poesien via formeksperimenter og formfuldendt sprogkunst. Skulle man selv gemme på en digterspire, kan man sende sine digte til redaktionen, der helst modtager dem som traditionel post.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)