THE WHALE

★★★★☆☆

Instruktøren Darren Aronofsky tiltrækkes tydeligvis af filmprojekter om mennesker i ekstreme situationer. Det har da også udløst Oscar-nomineringer til en række af de skuespillere, han har arbejdet med – eksempelvis Ellen Burstyn ("Requiem for a Dream") og Mickey Rourke ("The Wrestler"), og for Natalie Portman ("Black Swan") udløste samarbejdet tilmed en statuette.

Om Brendan Fraser rent faktisk hjemtager en Oscar for "The Whale" er for tidligt at sige, men han modtog for nyligt Screen Actors Guild for rolle som den overvægtige skolelærer, der kæmper for sin værdighed og noget at leve for.

Hvis man vil forstå, hvorfor Brendan Fraser er den emotionelle favorit til at vinde Oscar’en for bedste mandlige hovedrolle, bør man se på den tidlige del af hans karriere. Han opnåede stor popularitet og blev anset som en slags sexsymbol i diverse fjollede komedier, ikke mindst som "George of The Jungle".

Dens ørehængende titelsang bidrog til, at rollen klistrede til ham i årevis, og selv en fin præstation overfor Ian Mckellen og Lynn Redgraves Oscar-nominerede indsatser i Bill Condons mesterlige "Gods and Monsters" kunne ikke ændre karrierens nedadgående retning.

Det nye årtusinde var ikke venlig ved Brenda Fraser, og rent vægtmæssigt fjernede hans sig endegyldigt fra de roller, der havde gjort ham berømt. Men ligesom Darren Aronofsky fornyede Mickey Rourkes karriere, i al fald for en tid, har Brendan Fraser også fået vind i sejlene igen.

Han er i Oscar-sammenhænge oppe imod store skuespillere som Bill Nighy i sit livs rolle i filmen "Living", kritikernes darling Colin Farrell ("The Banshees of inisherin"), den nuttede nye stjerne i Europa, irlænderen Paul Mescal ("Aftersun") samt bookmakernes favorit Austin Butler ("Elvis").

Afgørelsen falder natten mellem søndag d. 12. og mandag d. 13. marts – dansk tid.