RONJA RØVERDATTER

★★★★★☆

Odense Teater holder også i år en høj standard med hensyn til juleforestillinger. Sidste år hittede de med "Jul på Slottet" og i år får de en ny succes med Staffan Götestams bearbejdelse af Astrid Lindgrens børneklassiker RONJA RØVERDATTER.

Iscenesætteren Frede Gulbrandsen (ikke Guldbrandsen, selvom det står i programmet) holder den rustikke stil, som også kendetegnede hans opsætning af "Skammerens datter" på Østre Gasværk. Træinstrumenterne, der i den grad klæder Nikolaj Busks musik, håndteres kyndigt af musikerne Hal Parfitt-Murray, Magnus Heebøll Jacobsen og Thor Ahlgren.

Også Camilla Bjørnvads flotte træscenografi bidrager til stemningen fra gamle folkeeventyr.
Der råbes dog lige rigeligt på scenen, og man bør følge anvisningerne med hensyn til alder (fra 7 år og op), også på grund af et ret heftigt tordenvejr undervejs.

Laura Skjoldborg, der fik et bemærkelsesværidgt gennembrud i et par mindre men vægtige roller i den Reumert-belønnede pragtopsætning af "Stormfulde højde", er fortræffelig som Ronja. Stemmen er lagt om, så den lige netop lyder som en gæv pige, der gerne vil være mere voksen, end hun egentlig er.

Vi tvivler aldrig på Mattis kærlighed til sin lille datter, når Matti spilles af Anders Gjellerup Koch eller på at Marie Mondrups Lovis er ham en myndig partner, der kan give modspil.

Emil Veber Rasmussen er noget af det allerkæreste som Birk, og vi tror på de stærke bånd mellem ham og Ronja. Sidst men ikke mindst scorer også Klaus T. Søndergaard en personlig succes som skalde-Per. Stor karakterkomik netop fordi at man mærker, at der er hjerte bag komikken.

Denne udgave af RONJA RØVERDATTER er på højde med Sebastians, der bl.a. har opnået stor popularitet på Folketeatret, men lad skuespillerne taler frem for at råbe, det vil også børnene foretrække i længden.

 

(Michael Søby)