GERTRUD SVARER IGEN

★★★★☆☆

Godt 421 år skulle der gå inden Gertrud tog til genmæle overfor William Shakespeares portræt af Hamlets mor. Og som det fremgår af forestillingen GERTRUD SVARER IGEN på Husets Teater, så har hun faktisk mange fine pointer.

Iscenesætter Liv Helm har skrevet teksten sammen med sine skuespillere og krydret med diverse Shakespeare-uddrag (oversat af Niels Brunse og Edvard Lembcke). Heldigvis ikke uden humor, også i skildringen af skuespillernes meget forskellige tilgang til deres arbejde.

Halvanden time bliver dog lige i overkanten, og i et par af monologerne har vi altså fattet budskabet længe før, der rundes af. Har man ikke et vis kendskab til "Hamlet", vil forestillingen givetvis også forekomme temmelig indforstået.

Patrick Baurichter, der oplever et af sine bedste teaterår i år, morer heldigvis som selvfed Hamlet-skuespiller, der lige skal mansplaine Hamlets historie, mens en tavs Gertrud – den fortræffelige Christine Albeck Børge – har svært ved at skjule sin utålmodighed. Og da hun endelig tager ordet, bliver det med en vrede og en styrke, der reducerer manden til et spædbarn. Vi skal åbenbart helt tilbage til Adam og Eva, hvis vi skal justere den historiske ubalance mellem kønnene.

Christian Friedländers Kronborg-inspirerede scenografi tager os ikke blot ind bag murene, og bag teaterkulisserne, men også til en anden tid, hvor det at være mand og kvinde i et samfund endnu ikke indebar en konflikt. Det kan vi så tygge lidt på, mens vi slentrer hjem efter endnu en tankevækkende forestilling på Husets Teater.

(Michael Søby)