I FAMILIENS SKØD

★★★★★☆

Tonen ved middagsbordet forekommer at være ligeså rå som det kvarter, hvor pigen Marianna bor sammen med sin far, mor og bror.

Vi befinder os i en kroatisk landsby langt fra Zagreb, hvor familiesituationen tilspidses, da faderen (en magtfuld Zlatko Buric) rammes af et slagtilfælde.

Marianna aner gradvist muligheden for at gøre sig fri af de snerende familiebånd, men trods den barske omgangsform i familien såvel som på jobbet, har hun svært ved at forlade alt det, som hun har brug for at frigøre sig fra.

Instruktør Hana Jusic får via Jana Plecas’ velkomponerede billeder understreget, at blod i den grad er tykkere end vand. Det velspillede kroatiske familiedrama giver os ligeledes indblik i en trøstesløs hverdag for mange kroater. Man forstår derfor i den grad Mariannas frihedstrang, så nænsomt som Mia Petricevic fremstiller hende, og den unge skuespillerinde modtog da også hædrede omtale på filmfestivalen i Sofia.

Man ærgrer sig derfor over, at I FAMILIENS SKØD (Ne Gledaj Mi U Pijat) får premiere samme uge som den rumænske PRØVEN, for de kommer til at konkurrere om det samme publikum, men begge film er særdeles seværdige.