FARVEL HR. HAFFMANN

★★★★☆☆

"Adieu monsieur Haffmann" er originaltitlen på Fred Cavayés krigsdrama, der udspiller sig i Paris anno 1941. Filmen byder på et gensyn med Daniel Auteuil (kendt og elsket for sine roller i diverse Marcel Pagnol-filmatiseringer og et hav af andre franske film), og rollen som den jødiske juveler Hr. Haffmann passer som hånd i handske netop til hans særlige talent.

På grund af jødeforfølgelserne må Hr. Haffmann sælger sit forretning, og da hans assistent Francois ingen penge har, overdrager han ham forretningen uden beregning, men med vished om, at han får lov at købe sin forretningen tilbage efter krigen.

Hr. Haffmann får bragt sin familie i sikkerhed, men da han selv skal til at flygte, er byen omringet, og Haffmann har intet andet valg end at skjule sig i kælderen under sin gamle foretning. Det er samtidig en stor risiko for Francois og dennes elskede Blanche, der slet ikke synes om tanken.

Francois og Blanches vedvarenede barnløshed gør ikke sagen lettere, men også på det punkt kan Hr. Haffmann måske blive en genvinst for parret?
Men med tiden bliver relationerne i den fine juvelforretning udfordret, da Francois får en del tyske kunder i butikken.

Francois er heller ikke en håndværker af samme karat som Hr. Haffmann, som derfor ansættes i sin egen butik for at lave smykker med ædelstene fra gamle smykker. Det kommer dog til en konfrontation mellem den tidligere ejer og den nye, da de gamle smykkker viser sig at være konfiskeret hos gamle jøder umiddelbart før deres afsendelse til KZ-lejre.

Historien er både stærk og sandfærdig, og så gør det mindre, at filmen rent æstetisk forekommer temmelig velkendt. Daniel Auteuil får også kapabelt modspil både fra Sara Giraudeau (César-vinder for landbrugs-dramaet "Petit paysan") og Gilles Lellouche ("Små hvide løgne"), en af Frankrigs førende karakterskuespillere i øjeblikket.

FARVEL HR. HAFFMANN fremstår som endnu et vidnesbyrd om, at der stadig gemmer sig komplekse og væsentlige fortællinger fra 2. verdenskrig, som vi behøver at få fortalt.