HAR DU HØRT EN FUGL SYNGE?

★★★★★☆

Nederst i designmuseet Danmarks fine have finder man en lille scene, hvor Grønnegårds Teatret p.t. opfører en ganske fortryllende forestilling for både unge og ældre. Titlen HAR DU HØRT EN FUGL SYNGE? dækker over en ganske velfungerende bearbejdelse af H. C. Andersens eventyr om Nattergalen.

Fem friske skuespillere – inklusive to af cphculture.dks kandidater til årets gennembrud – fremstiller Andersens overdådige karakterer med både vid og ynde. Reumert-belønnede Nicolai Jørgensen lægger stemme til den "ægte" nattergal og den poetiske iscenesætter Charlotte Munksø lader ham naturligvis slå sine triller på kinesisk.

Nikolaj Bjørn-Andersen behøver blot en smuk kappe for at illudere kejser af Kina og taler med et formfuldendt sprog, som alle kan høre og forstå. Folketeatrets Emil fra Lønneberg alias Michael Slebsager tager sig yndig ud som snoppet gul hofsnog og hans dynamiske kropssprog fænger også i denne sammenhæng.

Laura Skjoldborg, der rørte os som pigen Nanna i "Damphjerte" på Aveny-T, er kær som køkkenpigen, der finder vej til Nattegalen og Rikke Westi fuldender det funklende femkløver med en sødme og musikalitet, der klæder forestillingen.

Børn som voksne følger handlingen med bævende hjerte, og kejseren af Kina er slet ikke ene om at knibe en tårer denne eftermiddag. Helt i stykkets ånd forlader vi den kun een time lange forestilling glade men tankefulde, og frem for alt taknemmelige over endnu en berigende og opløftende teateroplevelse i Grønnegårds Teatret.

(Michael Søby)