HÆNDELSEN

★★★★★☆

Illegale aborter var i mange år en del af det mandsdominerede verdensamfunds dårlige samvittighed, og er det til dels stadigvæk. Spillefilm som Cristian Mungiu rumænske guldpalmevinder "4 måneder, 3 uger og 2 dage" og den Bodil-belønnede "Kriminalsagen Tove Andersen" har mindet om de forbrydelser, der er blevet og bliver begået mod kvinder i den forbindelse.

Audrey Diwan insisterende HÆNDELSEN ("L’Evenement"), der blev hædret med guldløven på Venedig filmfestivalen, hører blandt de bedste. Filmen er baseret på en selvbiografisk roman af Annie Ernaux, der også stod for det litterære forlæg til Danielle Arbids "Simpel lidenskab" ("Passion simpel") med balletdanseren Sergei Polunin i en også i bogstavelig forstand nøgen præstation.

Også den unge Anamaria Vartolomei, der spiller den bærende hovedrolle i HÆNDELSEN, bliver fysisk udfordret som en ung målrettet studerende, hvis liv pludselig tager en drejning, hun på ingen måde havde forestillet sig eller ønsket. For sin indsats modtog Anamaria Vartolomei prisen som årets kvindelige håb ved Det Franske Filmakademis årlige César-uddeling.

Også filmens øvrige roller er godt besat. Pio Marmaï ("Vores vingård i Bourgogne") har fine nuancer som den unge piges bekymrede lærer, og Kacey Mottet-Klein ("Quand on a 17 ans") er sært rørende som hendes ubehjælpsomme ven, der ender med at gøre, hvad hun ønsker.

Helt fremragende er Sandrine Bonnaire, som pigens jævne, stolte og stærke mor. Sandrine Bonnaire fik selv sit gennembrud for næsten 40 år siden i Maurice Pialets "Tillykke med kærligheden" ("À nos amours") som en ung pige, der er ude på et erotisk skråplan. I 1985 spillede hun sit livs rolle i Agnès Vardas mesterværk "En pige på drift" ("Sans toit ni loi"), der ligesom "Hændelsen" blev hædret med Venedig-festivalens største hæder.

Gads Forlag har for nyligt genudgivet Annie Ernauxs roman HÆNDELSEN på dansk, og at dømme efter cphculture.dks 5-stjernede anmeldelse, så er også den værd af beskæftige sig med.