NITRAM

★★★★☆☆

Caleb Landry Jones har et særligt talent for at fremstille samfundets outsidere med en troværdighed, der altid er loyal med karakteren.

Han kommer på karrierens hidtil sværeste opgave i NITRAM, hvor han portrætterer den ansvarlige for Port Arthur-massakren i 1996 i Tasmanien. I Justin Kurzels instruktion formår Caleb Landry Jones at lade os forstå det uforståelige, uden at det skal opfattes som et forsvar.

Hans indsats fik da også Cannes Filmfestivalen pris for bedste mandlige hovedrollepræstation. Han får ualmindelig god assistance af to af australiens bedste skuespillerinder p.t., Judy Davis i rollen som hans mor og instruktørens hustru, Essie Davis i rollen som hans psykisk aparte kæreste.

Alle tre skuespillere modtog de nationale filmpriser i australien, hvor historien i sagens natur har en særlig resonans. Det er da også det psykologiske drama, der udspiller sig mellem de tre hovedkarakterer, som forekommer at være filmens hovedfokus, men i NITRAM ender alligevel med at være en dyb og meget menneskelig skildring af vor tids ensomhed.