JEPPE

PÅ CHARLOTTENLUND SLOT

★★★★☆☆

Bellevue Teaters foretagsomme chef Pia Jette Hansen har efter succesen med de charmante sommersaloner i Klampenborg tager initiativ til og udviklet en fejring af Ludvig Holbergs Jeppe i forbindelse med Dansk Teaters 300-års jubilæum.

Resultatet er blevet den flotte og festlige vandre-forestilling JEPPE PÅ CHARLOTTENLUND SLOT, der tager os rundt om og ind på det prægtige slot beliggende få minutters gang fra Charlottelund Station.

Vi starter i slotshaven, hvor man i god tid inden forestillingsstart byder velkommen på en til lejligheden skabt markedsplads, hvor der også er levende dyr. Her er der mulighed for at købe forfriskninger, madprodukter og klassisk kunsthåndværk, eller deltage i tovtrækning. Herskabet dyster mod trællene, og så ved man jo godt, hvordan det går, for herskabet kan jo altid skaffe flere folk om nødvendigt. Der er også hønseskidningskonkurrence, hvor man kan vædde om, hvor hønen Gerda lægger en klat.

På markedspladsen møder vi også den brovtne ridefoged (overbevisende spillet af Søren Poppel) og vi får mulighed for at skåle for den priviligerede baron (fremstillet med en passende mild arrogance af Morten Schaffalitzky). Imens kører forestillingens smukke baronesse (Kiki Brandt) afsted med baronens fremmelige lakaj (Michael Slebsager) og den nu opslåede kaleche indikerer et mere intimt samvær. Dette bekræftes inden længe, da vi iagtager de to i en lille båd, der gynger, mens baronessen synger.

Forinden har vi været forbi Jeppes bolig, en overraskende smukke bygning, hvor en arrig Nille (Christine Albrechtslund) står og bander over den mand, som endnu ikke er stået op, hvorimod smågrisene i forhaven allerede er i fuldt vigør.

Uden at stille andre Jeppe’r i skyggen kommer Kim Westi med et gævt bud på figuren, der passer godt ind i denne form for forestilling. Vi følger med ham på kroen, og mens han indtager op til flere glas "kanaljesæk" hos Jakob Skomager, nyder gæsterne en lille middag – efter sigende med den genstridige høne Gerda som ingrediens. Operasangeren Jesper Buhl agerer Jakob Skomager, og byder da også på flere musikalske indslag bl.a. en køn Bellman-vise med støtte fra det svenske baronorkester Westra Aros Pijpare.

Snart ligger Jeppe døddrukken på jorden, og næste gang vi møder ham er i Baronens seng inde på slottet. Her var der denne eftermiddag lidt knas med logistikken, da der tydeligvis var flere gæster, end der var siddepladser, men efter nogen ventetid kunne vi endelig opleve den berømte "drømmer jeg eller er jeg vågen?"-scene.

Inden længe hænger Jeppe dog i galgen foran slottet, hvor Niller priser ham, men kun indtil hun indser, at han skam er levende endnu.

Pia Jette Hansen, der med myndighed guider os rundt på turen, og hendes medinstruktør Gerard Carey Bidstrup udnytter fikst de fine omgivelser og bliver også denne eftermiddag belønnet med dejligt solskinsvejr. Hvem siger, at man ikke kan spille en vandre-forestilling i Danmark sidst i september?

Så man kan trygt drage til Charlottenlund Slot, der fortjener den fornyende opmærksomhed, som denne typer forestillinger altid giver.

 

(Michael Søby)