DIREKTØREN FOR DET HELE

★★★★★☆

Det er efterhånden 5 år siden, at Lars von Trier har givet lyd fra sig på filmfronten, men nu er der snart biografpremiere på hans dybt kontroversielle massemorder-film "The House That Jack Build", som fik en blandet modtagelse i Cannes.

De sidste mange måneder har man varmet op med talrige Trier-relaterede kulturbegivenheder herhjemme bl.a. en speciel musical-version af "Dancer in the Dark" (med ny musik!) på Aarhus Teater. Vi kunne også opleve en flot Trier-udstilling på Brandts Klædefabrik i den fynske hovedstad Odense, hvor man i en begrænset periode opfører Jack McNamaras teaterudgave af Triers kulsorte filmkomedie "Direktøren for det hele".

Den skarpe satire over hierakiet i en af større IT-virksomhed forekommer faktisk endnu sjovere i Nicolei Fabers legende sceneudgave, der udspiller sig i en form for overgearet tegnefilmsunivers kreeret af Christian Albrechtsen med udsøgt farve- og proportionssans.

Odense Teaters ensemble bekræfter positionen som landets førende med den smågeniale Benjamin Kitter i førertrøjen som semi-selvfed skuespiller, der får sit livs opgave at som fiktiv chef. Ole Boisen virker god placeret som moralsk anløbne Ravn, som hyrer skuespilleren til at tage imod verbale tæsk fra de ansatte.

Og hvilke ansatte! Kristoffer Helmuth tegner et præcist portræt af den arrige Gorm, der har påtaget sig beskytterrollen overfor den stammende Nalle, som Mogens Rex spiller så yndigt. Mette Kjeldgaard Jensen som arbejdspladsens mest erotisk beregnende medarbejder står i grel kontrast til den udtørrede enke, som Malene Melsen gestalter så overdådigt.
Helt i særklasse er Sigrid Husjord, der får et formidabelt comeback som vampet norsk køber med flere skælsord på repertoiret end samtlige afsnit af "Skam".

DIREKTØREN FOR DET HELE er et festfyrværkeri af en forestilling i modsætning til fuseren "Dancer in the Dark" i Aarhus.

(Michael Søby)