DON’T LOOK UP

★★★★☆☆

Kan man overhovedet lave en komedie om dommedag? Hvis der er nogen, der kan, så må det være Adam McKay. Ingen anden amerikansk filmskaber formår som han at få os til at diskutere, hvad der er for et samfund, vi har skabt. Det så vi med "The Big Short" og "Vice", der begge indbragte Adam McKay Oscar-nomineringer i kategorierne bedste instruktør og bedste manuskript.

DON’T LOOK UP kan meget vel opnå samme hæder, selvom de løftede pegefingre måske er rigeligt langt fremme denne gang. Den luksuriøse rollebesætning består blandt andre af en morsom

Leonardo DiCaprio og en indædt Jennifer Lawrence som to astronomer, der skal forsøge at overbevise den amerikanske præsident om, at en gigantisk komet vil destruere vor klode, hvis ikke vi fortager os noget.

Meryl Streep tegner et på een gang vittigt og giftigt portræt af præsidenten, en glat og kynisk magthaver, og Jonah Hill agerer hendes fjogede og komplet uduelige søn, der naturligvis er ansat i centraladministrationen.

Cate Blanchett spiller med glimt i øjet den syntetiske nyhedsvært, som trænger til nærvær, men som kun magter en nærmest uhyggelig overfladisk nyhedsdækning. For hvad kan være vigtigere end krisen i forholdet mellem øjeblikkets mest berømte kendispar (fremstillet med passende selvironi af Ariana Grande og Kid Cudi, der også synger også den Oscar-kandiderende titelsang.)

Mark Rylance er skræmmende som en pseudo-videnskabelige tosse, der har lært at sige alle de rigtige ting med polerede tænder, og som pludselig står med ansvaret for vor klode, uden hverken at fortjene og forstå sit ansvar.

Timothée Chalamet fremstår helt rørende men også håbløs ubehjælpsom som forelsket rebel, der er ude af stand til at omsætte sin oprørstrang til noget fornuftigt. Nævnes bør også Rob Morgan som den herligt uortodokse Dr. Clayton ‘Teddy’ Oglethorpe (!), og Melanie Lynskey, der med varme og menneskelig visdom illuderer som DiCaprios bekymrede astronoms hårdt prøvede viv.

Filmens visuelle effekter gør et vis indtryk, men det er i sidste ende manuskriptets detaljerigdom, der gør størst indtryk denne gang. DON’T LOOK UP! er en tiltrængt opsang til os alle om at åbne vore øjne for den virkelige verden.