SOLENS BØRN

★★★★★☆

Den iranske filminstruktør Majid Majidi begyndte sin karriere i børneteatret som 14-årig, og har igennem hele sin karriere haft børns levevilkår som fokus. Den Oscar-nominerede "Children of Heaven" (1997) gav ham et velfortjent internationalt gennembrud, som han fulgte op på to år senere med hjerteknuseren "Children of Paradise" om en blind iransk dreng. I 2001 fulgte hovedværket "Baran", der dristigt skildrer en afghanisk pige, der må forklæder sig som dreng, for at klare sig gennem tilværelsen. Da der opstår en romantisk forbindelse med hende og en tyrkisk stilladsarbejder, kommer hendes liv i fare.

Majid Majidi valgte at trække sin film "Det Grædende Piletræ" en dansk filmfestival i kølvandet på Muhammed-tegningerne. "Jeg er en muslimsk iransk filmskaber, og tror på Guds nærværelse i alle aspekter af mit liv, som baserer sig på profeten Muhammeds lære. Jeg lever med min tro og går stærkt imod enhver krænkelse af enhver religions tro.", hed det blandt andet i hans begrundelse. Senere kom Majid Majidi selv til at stå for skud med sin "Muhammad: The Messenger of God", der fortalte historien om profeten Muhammeds barndom uden dog at vise hans ansigt. Alligevel blev filmen mødt med protester flere steder, men det officielle Iran bakkede filmen op, og lod den – forgæves – repræsentere Iran i kampen om Oscar-nomineringerne. Filmen hører heller ikke blandt hans begge, og han virkede mere på hjemmebane i "Beyond The Clouds", der kunne ses som en mere voksen-orienteret indisk variation af gennembrudsfilmen.

Med SOLENS BØRN får Majid Majidi et velfortjent comeback i sit portræt af drengen Ali og andre gadebørn, der af forskellige årsager havner på "Solens skole", der drives af velgørenhed.

Ali arbejder i det skjulte for en af byens mere tvivlsomme personligheder, der lokker Ali og hans venner med en historie om en underjordisk skat ved siden af skolen. Ali og hans venner begynder nu en farefuld udgravning uden at de voksne må opdage det, og med helbredet som risiko, og samtidig trues skolen med lukning, så Ali må også kæmpe en kamp med tiden.

Atter engang imponerer Majid Majidi med sin iscenesættelse af børn. Roohollah Zamani vandt sågar den eftertragtede Marcello Mastroianni Award som bedste unge skuespiller på Venedig Filmfestivalen sidste år for sin hjerteskærende præstation som Ali, der virkelig kæmper for et bedre liv.

Men SOLENS BØRB er i det hele taget velspillet og mere direkte samfundskritisk, end vi normalt ser det i iransk film.

En Oscar-nominering havde ikke været for meget til denne film, der sidder i kroppen flere dage efter, du har set den.