THE MAN WHO SOLD HIS SKIN

★★★★★☆

s
Den velnok mest relevante film i de danske biografer lige nu er den med rette Oscar-nominerede THE MAN WHO SOLD HIS SKIN. Faktisk skal man være meget lokalpatriotisk for ikke at synes, at Oscar’en for bedste internationale film burde være havnet i hænderne på Kaouther Ben Hania.

Hun fortæller nemlig en dybt original historie om den syriske flygtning Sam Ali, der i et desperat forsøg på at blive forenet med sin kæreste i Europa lader sig tatoverer på ryggen for derved at opnå status som et kunstværk. Det er nemlig lettere for kunst end for mennesker at krydse landegrænserne i vor tid.

Yahya Mahayni er uforglemmelig som den i mere end een forstand hudløse Sam Ali og danner en skærende og meget sigende kontrast til den bevidst syntetiske Monica Bellucci ("Malena") som blond kunstkurator.

THE MAN WHO SOLD HIS SKIN formår nemlig både at udstille den vestlige verdens blaserte forhold til flygtninge og skildrer samtidig den afmagt, som ikke mindst de syriske flygtninge står med – blottet for rettigheder og værdighed.

THE MAN WHO SOLD HIS SKIN fremstår således som en af filmårets væsentligste film.