BARN

★★★★★☆

Instruktøren Dag Johan Haugerud tager os med til en norsk skole, hvor Lykke – datteren af en venstreorienteret politiker – tilsyneladende har skubbet Jamie, sønnen af en højreorienteret borger, hvilket utilsigtet kostede drengen livet.

Men modsat den norske tv-serie SKAM er det denne gang ikke så meget børnene, der er i fokus, men især de voksne i deres til tider afmægtige forsøg på at håndtere krisen i det lille lokalsamfund.

Lærerrådet synes splittet i deres holdninger og forældrene har tilsyneladende berøringsangst med problemerne.

Gradvist får vi nye vinkler på hændelsen. Skulle der ikke altid være en lærer til stede på fodboldbanen, hvor ulykken fandt sted? Har formanden for lærerrådet virkelig en affære med den højreorienterede far til den døde dreng? Og hvordan påvirker frustrationerne over det skete vores forhold til andre?

Dag Johan Haugerud interesserer sig for alle nuancer i historien og en spilletid på to timer og 37 minutter vil noget sikkert mene er alt for meget. Men det er netop instruktørens stilfærdige insisteren på at fortælle hele historien, som drager, og skuespillernes diskrete spil gør, at vi tålmodigt følger med.

En overbevisende Henriette Steenstrup agerer Liv, den hårdt prøvede leder af lærerrådet og hun får godt modspil af Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise og Brynjar Åbel Bandlien.

Svenske Adam Pålsson har en morsom birolle som den svenske praktikant, der tilsyneladende nyder at blive kurtiseret af lærerrådets homoseksuelle medlem, men som ikke tøver med at udlevere hans fejl – i pædagogiens navn naturligvis. I rollen som Livs uortodokse mor yder Anne Marit Jacobsen en original indsats.

BARN burde være pensum på diverse lærerseminarer og den er i al fald oplagt som udgangspunkt for en debat om vanskelighederne ved at gøre det rigtige i en krisesituation.