THE SWALLOWS OF KABUL

★★★★★☆

En af filmsæsonens stærkeste film er Zabou Breitmann og Eléa Gobbé-Movéllecs animationsfilm THE SWALLOWS OF KABUL. Filmen, der er baseret på den algeriske forfatter Yasmina Khadras roman, tager os med tilbage til sommeren 1998, hvor Taliban styrede den afghanske hovedstad med hårde hænder.

I en magisk blanding af akvarelbilleder og touchtegninger følger vi den unge lærer Mohsen, der pludselig føler sig presset til at tage del i steningen af en kvinde. Oplevelsen præger både ham og hustruen Zunaira, og får fatale følger for deres ægteskab. Sideløbende fortælles en historie om en fangevogter, hvis ægteskabet også er under pres. Hans kone er døende og han presses af sine omgivelser til at kigge sig om efter en ny hustru. Da han en dag får øje på Zunaira, er hans skæbne besejlet.

THE SWALLOWS OF KABUL er en rystende skildring af de utålelige livsvilkår under Taliban, ikke mindst for kvinder.

Swann Arlaud, der spillede så bevægende som pædofili-offer i Francois Ozons "Med Guds velsignelse", tegner et følsomt portræt af Mohsen, og Hiam Abbass, aktuel i den Golden Globe-belønnede TV-serie "Succession", leverer en uovertruffen præstation som fangevogterens dødsmærkede viv.
Lydsiden er i det hele taget i klassen for sig med brug af både lokalt forankret sang og aldrig påtrængende underlægningsmusik.

THE SWALLOWS OF KABUL er med rette udvalgt som månedens film i Cinemateket, men tjener desuden som spydspids for animationsfestivalen VOID, der i år løber af stablen fra 30. januar til 8. februar.