I MORGEN DANSER VI

★★★★★☆

Sveriges officielle Oscar-bidrag I MORGEN DANSER VI er blevet en af årets mest kontroversielle film bl.a. på grund af en iøvigt lavmælt, følsom og relevant skildring af en georgisk dansers homoseksulle forhold til en kollega.

Filmen udspiller sig i Georgiens hovedstad Tbilisi, og Sandro Bregadze, lederen af det ultra-konservative parti Georgian March, har garanteret, at visningerne af filmen ikke vil blive gennemført og udtalt, at alle som har købt billet til filmen enten ”er homoseksuelle eller gerne vil være homoseksuelle”. Men samtidig melder distributørerne om stor publikumsinteresse for filmen og alle 5000 tilgængelige billetter ved premieren i Georgien blev udsolgt på 13 minutter.

Filmen har allerede modtaget stor anerkendelse rundt om i verden, men den ortodokse kirke fordømmer den og flere nationale højrefløjsgrupper i Georgien truer med at forstyrre og afbryde forestillingerne i alle de georgiske biografer, som skal vise filmen.
Den svenske instruktør Levan Akin stammer selv fra Georgien og kalder sin film for "et kærlighedsbrev til min kulturelle arv”. I Sverige er filmen foreløbig blevet set af over 30.000 mennesker.

I MORGEN DANSER VI er således ikke blot årets vigtigste homofilm, men i mindst ligeså høj grad en film om retten til at være sig selv i sit hjemland. European Actor of the Year kandidaten Levan Gelbakhiani og den ligeså talentfulde Bachi Valishvili fremstår som den kæreste duo, og de voldsomme reaktioner i Georgien virker foruroligende.

Kærlighedshistorien er på sin vis ikke anderledes end andre kærlighedshistorier – kun omgivelserne. Og man har svært ved at forestille sig en større kærlighedserklæring til georgisk dans og kultur, end vi får her. Faktisk føler man sig overbevist om, at det kunne bidrage til turismen, hvis den lokale regering ellers kan håndtere den tomult, der er lagt op til på premieredagen.

I MORGEN DANSER VI går lige i hjertekuglen hos empatiske mennesker, og så må vi se om det er nok til at modstå det brutale pres udefra.