BESAT

★★★★★☆


Bornholms Teater får med forestillingen BESAT en fornem start på deres Bornholmer-krønike. I det første af tre nedslag i Bornholmernes historie har de ramt rigtig ved at fokusere på Bornholm – lige efter befrielsen var blevet fejret i det øvrige Danmark.

Men krigen var ikke slut på Bornholm. De britiske tropper kom ikke, det gjorde til gengæld russerne og tyskerne havde ingen steder at tage hen.

En mor ved navn Else og hendes datter Vibeke holder til i et bornholmsk sommerhus. Huset udvikler sig til en sand heksekedel, da en deserteret tysk soldat søger tilflugt hos dem samtidig med at de første russere går i land. Og pludselig er krigen til stede – lige midt i sommerhuset.

Den dramatiske model kendes bl.a. fra Wylers Oscar-vinder "Mrs. Miniver", hvor en tysk soldat nødlander hjemme hos Fru Miniver. Filmen var Winston Churchills favoritfilm og havde ifølge Churchill enorm indflydelse på det amerikanske engagement i 2. verdenskrig.

Dramatikeren Jesper Bræstrup Karlsen formår at være tro mod de faktiske begivenheder på Bornholm og alligevel skabe en historie, som også fænger i dag. Er Else en kvinde, der bare forsøger at klare sig så godt, hun kan, eller er hun kollaboratør? Kan begge dele i virkeligheden være lige sandt?

Sarah Boberg, der i sidste sæson triumferede på Odense Teater i "Min Geniale Veninde", spillede hende med betydelig værdighed og styrke. Men fremfor alt med en tvivl, der nager hende og os. For hvilke alternativer havde Else?

Instruktøren Jens Svane Boutrup stiller sig ikke til dommer over nogen, men viser os kompleksiteten i livet på Bornholm i denne svære tid. Han får os både til forstå den fortvivlede tyske officer og den sårbare russiske soldat. Godt hjulpet af Jesper Riefensthal og det unge talent Tue Skovdahl Lunding, der begge har tillagt sig uhyre præcise accenter. Tue Skovdahl Lunding taler tilmed et imponerende flot russisk.

Sarah Juel Werner har kun få udtryk som pigen Vibeke, men vi kommer alligevel til at holde af hende. Sin unge alder til trods er Sarah Juel Werner allerede filmveteran med en bemærkelsesværdig debut som "Ulvepigen Tinke" og siden er det bl.a. blevet til roller i moderne danske filmklassikere som "Arven", "Brødre" og "Drømmen".

Vi må ikke glemme Kim Tørnstrøm, der på en munter Peter Malbergsk facon sikrer spillet ægte lokal kolorit, og den kunne man ikke have undværet.

Nævnes bør også Lisbeth Burians udsøgte træscenografi, der folder sig ud i den smukke belysning, som Mikkel Jensen er ansvarlig for. Men også Michael Brøndums lyddesign bidrager til et troværdigt tidsbillede understøttet af Lisbeth Burians periodesikre kostumer.

Sjældent har man mærket, at publikum i Rønne Theater tog en forestillingen til sig, som de gjorde med denne. BESAT var da også tæt på udsolgt denne hede hverdagsaften, så man gør klogt i at sikre sig billet allerede i dag. For BESAT er en forestilling, man vil tale om på solskinsøen i mange år fremover.

(Michael Søby)