DANNER

★★★★★☆

Det flydende teater er tilbage med endnu en sprudlende sommerforestilling med udgangspunkt i en betydelig skikkelse i Danmarkshistorie.

Dramatikeren Line Mørkeby synes også denne gang at være garant for moderne morskab og rappe replikker, men også med momenter af ægte smerte. Hun fokuserer klogeligt på trekantsdramaet mellem Louise Rasmussen (senere kendt som Grevinde Danner), kronprinsen (senere kendt som Kong Frederik 7) samt indehaveren af Berlingske Trykkeri Carl Berling.

I Lise Lauenblads skikkelse bliver DANNER en bramfri kvinde med både styrke og værdighed, Et nyt højdepunkt i en spændende karriere, der allerede har omfattet interessante præstationer på Teater Grob, Mungo Park og Det Kongelige Teater. Forestillingen er hendes.

Brian Hjulmann og Rolf Hansen gør dog begge god fyldest som mændene i hendes liv. Rolf Hansen fryder desuden som prinsens elskerinde, den barmfagre Jensine Werner, der introducerer kollegaen Louise Rasmussen fra Den Kongelige Ballet til den kommende konge.

Iscenesætter Pelle Nordhøj Kann formår med enkle midler at folde Louise Rasmussens levned ud for vore øjne – med et skarpt blik for DANNERs livskampe.

Komponisten, musikeren og sangerinden Marie Louise von Bülow skaber sammen med kollegaen Karen Duelund Guastavino små musikalske åndehuller i DANNERs tilværelse, men låner også stemmer til en af de mange smædeviser om dette notoriske fruentimmer.

DANNER giver lyst til at vide endnu mere om den notoriske grevinde, og et gensyn med Emanuel Gregers’ filmklassiker "Sørensen og Rasmussen" kan bestemt også anbefales. Her spilles hovedrollerne af Gregers’ exkoner Marguerite Viby og Bodil Ipsen, sidstnævnte i et definerende portræt af den jævne, begavede men også ydmygede DANNER.

(Michael Søby)