KURSK

★★★☆☆☆

Thomas Vinterberg står i spidsen for endnu en international co-produktion, et storladent ubådsdrama om katastrofen ombord på fartøjet KURSK. Ligesom Susanne Bier og Bille August har Vinterberg altid været bedst til at instruere dansksprogede film, og også denne gang svigtes han på manuskriptplan.

Samtidig har Vinterberg nedtonet al action, og i stedet lagt vægt på de psykologiske skildringer, men når de mange talentfulde europæiske skuespillere ikke får ordentlig materiale at arbejde med, så kommer Thomas Vinterberg til at skyde sig selv i foden. Historien om KURSK havde ellers på ideplan potentiale til at blive en publikumssucces a la Wolfgang Petersens "Das Boot", men nu må vi nøjes med en typisk gang euro-pudding, hvor kun få af de medvirkende får mulighed for at vise deres værd i glimt.

Ingen af de danske medvirkende formår på den baggrund at gøre indtryk, men Matthias Schoenaerts fysiske gennemslagskraft fornægter sig heller ikke denne gang. Léa Seydoux har også sine øjeblikke på hjemmefronten, mens den sympatiske tyske skuespiller Matthias Schweighöfer har desværre en alt for lille rolle.

Colin Firth nøjes med at udstråle britisk arrogance, og Pernilla August skal ikke have megen plads for at fænge, som den tilsyneladende mest besindige af hustruerne. Næsten 90-årige Max Von Sydow er sat til at personificerer det tunge bureaukratiske system, der ender med at koste menneskeliv, og det gør han med vanlig stil og format.

Men med så mange fine skuespillere ombord, ærgrer man sig virkelig over, at også denne udgave af KURSK støder på grund.