KERTEMINDE 2018

Kerteminde har længe haft status som en af Danmarks hyggeligste byer. Men den fremstår også som en dynamisk by med talrige muligheder for en aktiv familieferie.

Blandt disse mulighed er Sybergland, et pragtfuldt naturområde med sjældne fugle og blomster, og et absolut must, når man gæster Kerteminde og omegn. Her finder med også Sybergkvæg, hvor renlighed og dyrevelfærd går hånd i hånd.

Allerede når man træder ind i den velassorterede gårdbutik, mærker man en imødekommende atmosfære. Har man een gang smagt en burger med kød fra Sybergkvæg, får man svært ved at besøge diverse burgerkæder igen. Men også diverse Syberg-pølser er berømmede langt uden for bygrænsen. Kød fra Sybergland forhandles med succes side om side med ordinære produkter hos "Min Købmand" i Mesinge med Bodil Klüwer og hendes tro assistent Ibrahim som uvurderlig drivkraft.

Man forstår sandelig godt, hvorfor det sympatiske ægtepar bag Sybergkvæg, Peter Bisgaard og Lene Gommesen, modtog turismens pris sidste år. For Sybergkvæg er blevet synonym med kvalitet og deres seneste tiltag – Kvægsafari – er med rette blevet et tilløbsstykke.

For en inkarneret bybo får man et behageligt chok, når man pludselig står på en mark blandt langhårede højlandskvæg fra Skotland. En magisk oplevelse, der minder een om nogle sunde værdier, som man faktisk havde glemt i sit travle byliv. Dyrene virker forbløffende tillidsfulde og selv den største tyr forekommer mild af væsen. Man kan således både strigle, klappe og fodre dem, og de små kalve vil givet smelte mange børnehjerter.

Er man også til en anden form for dyr, bør man ligeledes besøge Fjord&Bælt, der befinder sig ved indsejlingen til Kerteminde Fjord. Her forener man på forbilledlig vis forskning med turisme, og gæster man Fjord&Bælt, får man f.eks. mulighed for at kilde en krabbe, ae en fladfisk og kæle en søstjerne. En sejltur i Kerteminde bugt kan klart anbefales, hvis man trænger til at blive kølet lidt af, og er man heldig, kan man få øje på såvel marsvin som vikingeskibet Ladbydragen. Vil man høre om skibet og vikingetiden i det hele taget, er Vikingemuseet Ladby heldigvis lige i nærheden.

Et af sommerens ubetingede højdepunkter i Kerteminde er den årlige Kirsebærfestival, der i 2018 løber af stablen fra ​20. til 22. juli. Kirsebær synes at have en særlig betydning for Kerteminde, og man bør da heller ikke snyde sig selv for at smage den lokale Nybro Most med kirsebærsmag – en af festivalens mest populære forfriskninger.

Vil man vide mere om kirsebærret og dets udbredelse kan man med udbytte læse Svend Novrups bog "Kirsebær", der giver en dybere forståelse af kirsebærrets betydning. I søsteren Marianne Novrup Børchs "Kirsebærlækkerier" forkæles man med lækre opskrifter med kirsebær som fællesnævner.

Kirsebærfestivalen har også sin egen kagekonkurrence med et dommerpanel, der omfatter festivalens officielle kirsebærdronning samt "ministeren", som i år hedder Niels Peter Holm og til dagligt er bedemand. De tre finalekager var alle udsøgte – og tilmed flot pyntede.

Den uforlignelige bagerduo Randi Rhod og Jesper Frost Larsen er vindere hver dag – hele året. I over et kvart århundrede har de holdt fanen højt i Kerteminde gennem bageriet Clausens Eftf., og under kirsebærfestivalen kan kunderne glæde sig til kirsebærsnitter, kirsebærtærter, kirsebærmuffins og ikke mindst kransekage med kirsebærfyld. Man går aldrig forgæves til Clausen Eftf., der altid har nye spændende kagevariationer på repertoiret. For slet ikke at tale om deres hjemmelavede påskeæg, der får os alle til at ønske, at påsken varede lige til jul.

Men der skal altså også være plads i maven til en af Vaffelhusets hjemmelavede kirsebær-softice, der kun er på repertoiret i og omkring Kirsebærfestivalen. Det er nemlig i Vaffelhuset, man får Fyns bedste isvaffel ifølge TV2/FYNs brugere. Vaffelhuset har også sin helt egen superlækre kirsebær-guf, hvis man måtte foretrække en vaffel med kugler af kirsebæris.

Man kan heldigvis også altid klemme et bolche ned, især når de kommer fra Bolchepigen Hanne Lindegaard og virkelig smager af kirsebær.

Se, Lyt og Smag er ikke uden grund mottoet for festivalen. Mens man bevæger sig forbi statuen af den berømmede Amanda og op igennem byens prægtige gader, hører man da også musik i mange afskygninger.

På torvet underholder Najas danseglade piger til tidens rytmer, og på hovedgaden er en lokal Troubadur også trukket ud i gaderne med sin guitar for at tage del i Kirsebærfestivalen. I Kerteminde holder man nemlig meget af musik, hvilket bl.a. afspejler sig i Kerteminderevyen, der netop er nomineret til Revyernes Revy i kategorierne årets revy og årets revykunstner (Trine Gadeberg).

Kerteminde er også vært for en fin lille kammermusikfestival på Lundsgaard Gods i perioden 9.-12. august. under ledelse af selveste Trio con Brio.

Billetter til festivalen giver i øvrigt gratis adgang til Johannes Larsen museet, byens åndehul, hvor man altid kan finde ro og velvære. I øjeblikket kan museet bryste sig af hele to fortræffelige særudstillinger. Den uhyre velkuraterede "Grøn" sætter fokus på modernisten Christine Swane med et skarpt blik for kunstnerens motiver, tematikker og farvenuancer.

Den fine lille udstilling om keramikeren Grete Jensen, der døde i en alder af kun 29 år, er imponerende pionerarbejde, der indgyder respekt. Detaljerige dyremotiverne og en overraskende sanselig brug af mørke kroppe gør udstillingen til en udsøgt perle.

Begge udstillinger ledsages i øvrigt af smukt illustrerede informative bøger. Men der skal også afsættes tid til at besigtige Johannes Larsens bolig, møllen og haven. Udvalgte dage kan man tilmed være heldig at komme på en ganske personlig rundvisning med Johannes Larsens barnebarn, elegante Ane Talbot, som guide.

Kerteminde anno 2018 har således noget for enhver smag – og så har vi end ikke prist den almene venlighed, man møder overalt og som må anses for en af Kertemindes mest dyrebare skatte.