THE DISASTER ARTIST

★★★★☆☆

James Franco er et ret skønt uortodoks fænomen i amerikansk film, og han er ikke bange for at udfordre den gode smag – heller ikke på det private plan. Han fik sit store gennembrud på TV via et Emmy-belønnet portræt af filmstjernen James Dean.

Netop James Dean tjener også som et forbillede for titelkarakteren i THE DISASTER ARTIST, der dog har fået method acting-begreberne galt i halsen. Tommy Wiseau er tilmed en virkelig person, og hans film "The Room" floppede fatalt ved fremkomsten, men har senere formået at spille sig ind.

James Franco har valgt både at spille og instruere THE DISASTER ARTIST – og han gør begge dele ærligt og kærligt. Hans bror Dave Franco har rollen som vennen Greg, det første menneske, der aldrig svigter Tommy. Det er virkelighedens Greg, der har skrevet den bog, som filmens Oscar-nominerede filmmanuskript bygger på.

Det vrimler med stjernernavne i skæge gæsterolle. En næsten ukendelig Melanie Griffith agerer lærer på en skuespillerskole, hvilket er en indforstået vittighed, eftersom Griffith er indehaver af flere worst actress-awards. Hun fungerer dog udmærket her i lighed med Zac Efron som aggressiv medspiller, Sharon Stone som casting-diva og Jackie Weaver som perpleks ældre skuespiller. Men den allersjoveste birolle får vi først til slut efter alle rulleteksterne.

THE DISASTER ARTIST er en hyldest til de folk, der kæmper i blinde for at realisere deres vanvittige drømme og som så på bizar vis formår realisere disse utopier imod alle odds. Men først og sidst er den en film om kunstnerens ensomme rejse og værdien af venskaber i en barsk (film)verden.