UNDER THE SUN

★★★★★☆

Den russsiske instruktøren og manuskriptforfatter Vitaly Mansky står i spidsen for en uhyre interessant co-produktion mellem bl.a. Rusland, Tjekkiet, Latvia, Tyskland og … Nord Korea.

Instruktøren fik officiel godkendelse til sit filmprojekt i Nord Korea, så længe at værtslandet bestemte emne ot beliggenhed. Værterne kunne også nedlægge veto mod konkrete scener undervejs. Det kom derfor ikke overraskende til et brud mellem instruktør og de lokale samarbejdspartnere, men Vitaly Mansky besluttede så at lave sin egen film, hvori han kunne bruge de optagelser, som ellers aldrig ville blive brugt.

UNDER THE SUN giver os da også et unikt indblik i den iscenesatte virkelighed i Nord Korea, men den lader os ligeledes ane, hvilke omkostninger denne virkelighed har fået befolkningen. Den tapre lille pige, der står i filmens centrum, bukker efterhånden under for den hjernevask, hun systematisk har været udsat for.

Vi ser både børn i skolen og voksne på job samle sig om varmeapparaterne i de statsejede bygninger, og såvel små som store begynder at blunde under de mange skrøner om den store leder og hans fader. Selvom filmen kun har normal længde for en dokumentarfilm, så når vi også at blive træt at høre om ham, så man får virkelig en fysisk fornemmelse af, hvor skrækkelig det må være at blive manipulet så systematisk af statsmagten.

Man nyder dog billederne af de reklamefri gader, og på trods af en overvejende grå arkitektur, så har Nord Korea også en vis skønhed. Man kan mene, at Vitaly Manskys brud med de lokale myndigheder næppe gavner andre filmfolk med projekter i Nord Korea. Men det endelige resultat retfærdiggør dette, og tjener som en påmindelse om ytringsfrihedens hellighed.