CHRISTIAN IV

– DEN SIDSTE REJSE

★★★☆☆☆

Næsten alt hvad der lykkes i Bille August LYKKE-PER, går galt i Kasper Skovsbøls CHRISTIAN IV – DEN SIDSTE REJSE. Budgettet er tydeligvis også et andet, men derfor behøver man ikke at sjuske med de historiske detaljer. Hele sprogtonen og måden at omgås en konge skriger imod alt hvad vi ved om Christian IVs tid, hvor der blev kysset på ring og hvor man naturligvis titulerede kongen med respekt.

Filmens største kvalitet er Baard Owe, hvis svanesang hører blandt hans smukkeste filmpræstationer. Han kan ikke gøre for, at instruktøren præsenterer kongen som en gammel hippi og tilmed føjer lidt lummer lir ind i handlingen for at vi skal glemme, at vi befinder os i en karet gennem det meste af filmen.

Kasper Skovsbøl har selv bidraget til manuskriptet, der desværre ikke lever op til den gode ide: Et dansk filmdrama om den døende kong Christian IV og ex-konen Kirsten Munk.

Hun spilles i øvrigt troværdigt – både i ung og ældre udgave – af henholdsvis Rosalinde Mynster og Karen-Lise Mynster.

Derimod undrer man sig såre over, hvordan Rudi Køhnkes bud på den unge Christian IV nogensinde kan komme til at ligne og lyde som Baard Owes mere kvalificerede bud på en dansk konge. Rudi Køhnke har ellers ved flere lejligheder vist sig som en kapabel skuespiller i moderne sammenhænge – senest i "Kriger", men her er han på udebane – ladt i stikken af sin instruktør.

Filmen synes inspireret af Anthony Harveys Oscar-belønnede film "Løve ved vintertide" ("The Lion in Winter") med Katharine Hepburn som intelligent indespæret dronning og Peter O’Toole som hendes tyraniske mand.

Men trods et vis ambitionsniveau og gode skuespillere på rollelisten fænger CHRISTIAN IV – DEN SIDSTE REJSE aldrig for alvor.