A STAR IS BORN

★★★★★☆

En af de mest uopslidelige Hollywood-historier hedder A STAR IS BORN. Man møder faktisk allerede flere elementer af samme historie i de tidlige 30ere under titlen "What Price Hollywood?" instrueret af George Cukor.

I 1937 fulgte så den første film med titlen A STAR IS BORN instrueret af William A. Wellman. Hovedrollerne blev spillet af tidens store stjerner Janet Gaynor (den første Oscar-belønnede skuespillerinde bl.a. for Murnau-mesterværket "Sunrise") og Frederic March (Oscar-vinder for dobbelt-portrættet "Dr. Jekyll og Mr. Hyde").

I denne tidlige A STAR IS BORN ("Hollywood bag kulisserne") såvel som i de efterfølgende tre filmatiseringer følger vi en ung kunstnerinde på vej frem, der opdages af, forelsker sig i og gifter sig med en ældre kunstner på vej i hundene.

A STAR IS BORN anno 1937 blev ikke blot tildelt en Æres-Oscar for de skelsættende farvebilleder, men historien (af William A. Wellman og Robert Carson) blev faktisk hædret med den eftertragtede statuette. Gaynor og March modtog begge Oscar-nomineringer for deres præstationer i lighed med Judy Garland og James Mason, som aldrig havde været bedre end i George Cukors storslåede musical-version fra 1954.

I 1976 blev det Barbra Streisand og Kris Kristoffersens tur – og nu var historien flyttet til musikbranchen, hvor de tidligere historier primært havde udspillet sig i filmmiljøet. Hverken Streisand eller Kristoffersen blev Oscar-nominerede for deres skuespil, men Streisand indkasserede faktisk en Oscar for at have skrevet sangen "Evergreen".

Vi skal helt hen til 2018 før der kommer en ny udgave af A STAR IS BORN, men den har heldigvis været værd at vente på. En filmatisering kræver nemlig en stjerne af et vis format, og Lady Gaga formår at levere varen på ny og nærværende vis. Glenn Close står ganske vist forrest i Oscar-køen for sin indsats i "The Wife", hendes formodentlig syvende Oscar-nominering uden at vinde, men Lady Gaga vinder ikke desto mindre – som Barbra Streisand gjorde det for sin gennembrudsfilm "Funny Girl" for ca. 50 år siden. Måske vinder Lady Gaga også for filmens besnærende duet "Shallow", som hun selv har været med til at skrive.

Endnu bedre kan det gå for Bradley Cooper, filmens stjerne/instruktør/medforfatter og co-producent. Han har nemlig en reel chance for at indskrive sig i filmhistorien ved at føje fire Oscar-nomineringer til de tre, han har i forevejen, og dermed komme i klub med folk som Orson Welles, Woody Allen og Warren Beatty. Bradley Cooper kan tilmed blive den første, der vinder alle fire kategorier, men så skal han først banke Viggo Mortensen ("Green Book"), der p.t. har overhalet ham som favorit i hovedrolle-kategorien i tæt kapløb med Ethan Hawkes ("First Reformed").

A STAR IS BORN er og bliver filmen, som alle de andre skal forsøge at vinde over i Oscar-ræset, en stor medrivende love story forankret i vor tids musikbranche. Kunstnerisk er der næppe noget, der kommer op på siden af "Roma" i dette filmår, men A STAR IS BORN er som underholdningsfilm noget nær uovertruffen med et par fine birolle-præstationer af hårdtprøvede veteraner som Andrew Dice Clay og Sam Elliott, og en hyldest til Judy Garland (Gaga synger i filmens start første vers af "Over the Rainbow", Judy Garlands signatursang i "Troldmanden fra Oz").

A STAR IS BORN og dens skabere vedkender sig dermed alle de store, der gik forud og blive afgørende i Oscar-ræset. At George Cukors musical-udgave fra 1954 stadig står som den definitive udgave af A STAR IS BORN – uden at vinde en Oscar, gør ikke vinderchancerne for den nye A STAR IS BORN mindre. Tværtimod.