THE WAY OF THE DRAGON

★★☆☆☆☆

Bruce Lee gjorde i starten af 70erne kampsportfilm populære over det meste af kloden. Filmkunstnerisk var det bestemt ikke noget at råbe hurra for, men filmene bidrog til at gøre asiatisk kultur mere synlig og Bruce Lee blev den første globale superhelt med asiastiske træk.

Takket være Miracle Film er den nu mulighed for et gensyn med Bruce Lees velnok bedste kampsport film THE WAY OF THE DRAGON fra 1972. Som filmværk kan den ikke snige sig over de to stjerner, men det er alligevel interessant at gense filmen.

Tempoet er unægteligt mere omstændeligt end vi er vant til i nutidens action-film og de teknisk fremskridt indenfor eftersynkronisering mærkes også tydeligt. Humoren forekommer mere fladpandet end man husker den, men til gengæld formår Bruce Lee faktisk at adressere den indirekte racediskrimination på ganske en subtil måde og ofte med et overbærende smil.

Bruce Lee var en flot fyr omend ingen stor skuespiller, men i al fald bedre end Chuck Norris, som han i mere end een forstand kæmper med i en lille rolle. Værst er dog de ofte nedladende kvindeportrætter – fremstillet af kvinder, der forhåbentlig har tjent flere penge som modeller end som skuespillere.

THE WAY OF THE DRAGON minder os om en type film, vi ikke ser længere i de danske biografer – og det kan man både begræde og glæde sig over.