TYSKE FILMDAGE

22.- 25. November 2015

★★★★★☆

URMAGEREN (ELSER) *****

VICTORIA *****

DEN TABTE VERDEN (Die abhandene Welt) ****

FREISTATT ****

HEIL ***

WIR SIND YOUNG, WIR SIND STARK *****

ICH UND KAMINSKI ****

Nåede man ikke at se Hamlet på Kronborg i år, kan man passende benytte de TYSKE FILMDAGE i Grand til en stifte bekendtskab med den tyske skuespiller Christian Friedel, der fik meget ros for sin dynamiske fortolkning af den danske kronprins. Og der er næppe tvivl om, at han får sit store internationale filmgennembrud med URMAGEREN, den seneste film af Oliver Hirschbiegel, manden bag Oscar-vinderen "Der Untergang".

URMAGEREN fortæller historien om manden, der stod bag attentatet mod Hitler forud for anden verdenskrigs rædsler. Vi får URMAGERENs bevægende livshistorie sideløbende med, at vi er vidne til de gentagne brutale forhør, som han udsættes for efter at være blevet pågrebet.

URMAGEREN hørte til en af årets flotteste tyske produktioner og er allerede valgt som Tysklands officielle Oscar-kandidat til næste år.

Vi savner stadig officiel dansk premiere på sidste års kandidat, Dominik Grafs "Die geliebten Schwestern" med talentfulde Florian Stetter i rollen som det berømmede digter Friedrich Schiller.

Die geliebten Schwestern.

Men i stedet kan vi glæde os over VICTORIA, et af årets mest bemærkelsesværdige tyske filmværker. VICTORIA er på mirakuløs vis holdt i een lang indstilling (sådan som det også blev forsøgt i "Russian Ark), hvilket har krævet et omfattende forarbejde. VICTORIA blev da også hædret med prisen som bedste film og bedste skuespiillerinde ved uddelingen af årets LOLA (den officielle tyske filmpris).

Margarethe von Trotta har i nogen grad været forsømt af de danske distributører, så derfor er der grund til at glæde sig over, at DEN TABTE VERDEN også kan opleves på festivalen forud for den dansk biografpremiere.

Von Trotta har siden gennembrudsfilmene "Katharina Blums tabte ære" (instrueret i samarbejde med exmanden Volker Schlöendorff) og guldløvevinderen "De tre søstre" været en markant stemme i Tyskland, og ingen siden Rainer Werner Fassbinder har i den grad formået at lade den tyske kvinde komme til orde. Filmene "Rosa Luxemburg" og "Rosenstrasse" indbragte da også skuespillerinderne Barbara Sukowa og Katja Riemann priser i henholdsvis Cannes og Venedig, og det er netop disse to formidable skuespillerinder, som von Trotta har tildelt hovedrollerne i DEN TABTE VERDEN.

Katja Riemann spiller Sophie, en midaldrende kvinde, der får sig et mindre chok, da hun en dag falder over et foto af en operasangerinde i New York. Hun ligner nemlig Sophies afdøde mor på en prik. Er det blot et tilfælde eller kan der virkelig være en sammenhæng?

De tyske filmdage omfatter også to barske ungdomsfilm, WIR SIND JUNG, WIR SIND STARK om kollektiv racisme og FREISTATT om livet på en såkaldt kostskole. Filmene har særlig interesse set med danske øje, da Louis Hofmann ("Freistatt") og Joel Basman ("Wir sind jung. Wir sind stark.") begge medvirker i den biografaktuelle danske film "Under sandet", der spås flere Bodil-priser.

Den tyske komedie ICH UND KAMINSKI har danske Jesper Christensen i en imponerende hovedrollepræstation som blind billedkunstner overfor et væld af europæisk films største stjerner. Som hans aldrende muse får vi således et bevægende gensyn med Charles Chaplins datter, Geraldine Chaplin.

Vii får ligeledes mulighed for at se den groteske face HEIL, der vidner om, at tyskerne i al fald ikke længere har berøringsangst med hensyn til brandfarlige emner.

Niveauet er sædvanligvis højt, så det er bare med at benytte sig af chancen for at fordybe sig i de nyeste tyske film.

PROGRAM FOR TYSKE FILMDAGE i GRAND

22.- 25. November 2015

Søndag den 22. november kl. 19:

Åbningsgallavisning af URMAGEREN (Elser) med deltagelse af bl.a. kulturministeren.

Mandag den 23. november kl. 16.30:

WIR SIND JUNG, WIR SIND STARK

Mandag den 23. november kl. 18.30:

VICTORIA efterfulgt af Q&A med manusforfatter Olivia Neergaard- Holm, fotograf Sturla Brandth Grøvlen og skuespiller Laia Costa 

Mandag den 23. november kl. 21.30:

URMAGEREN

Tirsdag den 24. november 16.30:

DEN TABTE VERDEN ’Die abhandene Welt’ efterfulgt af Q&A med instruktør Margarethe von Trotta og skuespiller Katja Riemann

Tirsdag den 24. november 19.00

ICH UND KAMINSKI efterfulgt af Q&A med titelrolleindehaver Jesper Christensen

Onsdag den 25. november 16.30 

FREISTATT efterfulgt af Q&A med instruktør Marc Brummund

Onsdag den 25. november 19.00

HEIL efterfulgt af Q&A med instruktør Dietrich Brüggemann