TYSKE FILMDAGE

i Grand

10.-13. APRIL 2016

★★★★★☆

TYSKE FILMDAGE

En af fordelene ved, at man har rykket rundt på datoerne for diverse danske filmfestivaler, er at det allerede er blevet tid til Tyske Filmdage igen.

Den 10. april åbner festivalen i Grand med "Der Staat gegen Fritz Bauer" instrueret af Lars Kraume. Et flot historisk drama med en portion humor og Tysklands svar på Jim Broadbent alias Burghart Klaußner i endnu en pragtpræstation. Mange husker ham sikkert for "The Edukators" og "Det hvide bånd", og Burghart Klaußner medvirkede da også i sidste års åbningsfilm "Urmageren" ("Elser"), som snart får officiel dansk premiere.

Flere af festivalens film omhandler karakterer på sammenbrudets rand, men som alligevel forsøger at skabe relationer af den mere uortodokse slags.

I "Toro" lever hovedpersonen af at elske med ældre kvinder, og nogen glamourøs tilværelse kan man bestemt ikke kalde den. Han har dog et særligt bånd til en anden prostitueret, en homoseksuel narkoman, og træner desuden en ung fyr i boksning. "Toro" kan ses som en spansk "Midnight Cowboy", og byder på en intens hovedrollepræstation af Paul Wollin, hvis fysionomi bringer mindelser om den belgiske "Bullhead".

I Julius Schulteis’ "Lotte" yder Karin Hanczewski en nervesitrende centralpræstation, som en temmelig neurotisk sygeplejerske, hvis job synes at være hendes eneste holdepunkt i tilværelse. Lige indtil hun flytter sammen med en lidt trist teenagepige, som hun deler historie med. Spørgsmålet er dog, om de også har en fremtid sammen.

Festivalens alsidighed understreges af, at man i det øvrige program både finder den ganske fjollede Hitler-komedie "Er Ist Wieder Da" og den overraskende medrivende dokumentarfilm om den aldrende hardrock-gruppe "The Scorpions". Gyserforsøget "Der Nachtmar" burde man dog have forskånet det danske publikum for. Men bortset fra den byder festivalen på lutter seværdige film, og et par aldeles fremragende.

OVERSIGT OVER FESTIVALENS FILM:

SØNDAG 10. APRIL
19:00 Åbningsfilmen: Der Staat gegen Fritz Bauer *****

MANDAG 11. APRIL
16:40 Der Staat gegen Fritz Bauer *****
19:00 Er ist wieder da ***
21:30 Er ist wieder da ***

TIRSDAG 12. APRIL
17:00 Lotte ****
19:00 Die Lügen der Sieger ****
21:30 Der Nachtmahr *

ONSDAG 13. APRIL
19:00 Toro *****
21:30 Scorpions – Forever and a Day ****

Yderligere oplysninger om filmene:

Filmene vises også i Århus-biografen Øst for Paradis i samme periode.