THEEB

★★★★★☆

Filmen om drengen THEEB skaffede Jordan landets første Oscar-nomination nogensinde, og det var ikke helt ufortjent. For THEEB er en stærk og gribende film om, hvordan krig skaber forråelse af mennesker.

Handlingen udspiller sig under første verdenskrig og i historiens fokus er den lille beduindreng THEEB. En kær og mild dreng, der end ikke er i stand til at slagte et dyr, da han får en kniv i hænderne. For det viser sig at være svære at slå ihjel end han umiddelbart troede. Selv da han står ansigt til ansigt med sin brors morder, kan han ikke bare skyde ham.

Instruktøren Naji Abu Nowar retter sine kritiske øjne på, hvordan vi behandler børn og hvordan død og krig påvirker de allermindste i samfundet.

Jacir Eid Al-Hwietat er som THEEB den kæreste lille trold, som intet ondt må ske, og derfor lider man en del undervejs, for det er ikke småting denne lille purk udsættes for.

Filmens betagende billedside er et helt kapitel for sig. Landskabet virker på een gang dragende smukt og samtidig dræbende goldt. Lydsiden inklusive den medrivende musik bidrager til en usædvanlig filmoplevelse, hvis ligefremme historie gør det egnet til brug i folkeskolens ældste klasser.