THE BIG SHORT

★★★★★☆

Hvis man vil forstå, hvad der udløste den globale finanskrise i slutningen af forrige årti, er filmen THE BIG SHORT et meget godt sted at starte. Underholdningsværdien fejler i al fald ikke noget, når Adam McKay og hans veloplagte skuespillere tager os med på en hypnotisk rejse ind i den amerikanske bankverden.

Det vrimler med fremmedord, men man bliver alligevel fortrøstningfuld, når spidsfindighederne kan forklares af Selena Gomez og andre uventede eksperter. Morsomme indfald, der bidrager til at gøre en dybest set tragisk historie udholdelig.

THE BIG SHORT får sin næring af et ganske forrygende manuskript, der fortjener at vinde en Oscar. Ryan Gosling, Steve Carrell, Christian Bale og Brad Pitt udgør et stærkt firkløver (Bale opnåede tilmed en Oscar-nominering, selvom der er tale om en holdindsats.). Nye kønne ansigter tllhørende Finn Wittrock, Max Greenfield and Billy Magnussen lyser op i den replikskarpe drama-komedie, der også rent klippemæssigt fremstår som et helstøbt stykke arbejde.

Fordi bankmiljøet forekommer så hult og overfladisk, overvejer man et par gange om også filmskaberne er blevet forført af den megen "smartness". Men til sidst strammes grebet og da slår Adam McKay til med en overrumplende styrke, som retfærdiggør placeringen blandt årets bedste amerikanske film.