TANGERINE

★★★★☆☆

Man skal i den grad passe på ikke at forveksle "Tangerines" og TANGERINE, to af årets premierefilm i de danske biografer. For hvor den første er et lavmælt Oscar-nomineret krigsdrama fra Georgien, kan den anden betegnes af som et in-your-face portræt af undergrunds-Hollywood om livet på gaden for to transer.

Den premiereaktuelle TANGERINE udspiller sig selve juleaftensdag, men man bør nok afholde sig fra at slæbe børn med ind og se den, for TANGERINE er på ingen måde en typisk julefilm.

Efter at være blevet løsladt, mødes en opkørt Sin-Dee med sin ligeledes transseksuelle veninde Alexandra. Sin-Dee er tosset over, at hendes såkaldte kæreste Chester ikke har hentet hende, og Alexandra beretter, at han har fået en blond pigekæreste. Sin-Dee og Alexandra begiver sig nu på en dramatisk men også bizar morsom rundtur i miljøet for at finde den svigefulde Chester. Sideløbende får vi også historien om den armenske taxichauffør, der egentlig hellere vil tilbringe tiden med transer end hjemme i selskab med sin familie inkl. en utålelig svigermor.

Sean Baker har både instrueret og klippet filmen samt bidraget såvel manuskript som fotografering, og resultatet må siges at være en forrygende skør og sprudlende dynamisk skildring af en rå verden, der ikke desto mindre også rummer momenter af stor skønhed. Sean Baker forbliver loyal overfor sine to hovedpersoner, som Kitana Kiki Rodriguez og Mya Taylor fremstiller så overbevisende.

James Ransone, der gjorde så uudsletteligt et indtryk i "Ken Park" og som var den eneste formildende omstændighed ved de rædsomme "Sinister"-film, dukker op som den svigefulde Chester og leverer atter en fascinerende præstation.

TANGERINE har en fordomsfri semi-dokumentarisk stil, der virker forfriskende, så hvis man får brug for en anti-dosis til butikkernes idyliske julehygge. så er TANGERINE slet ikke noget dårligt bud.