PRØVEN

★★★★★☆

Rumæniens største nulevende filmskaber Cristian Mungiu er biografaktuel med et familiedrama, der er spændende som en kriminalfilm, og baseret på et af filmsæsonens stærkeste manuskripter forfattet af instruktøren selv.

Mungiu fik sit internationale gennembrud i Cannes med guldpalmevinderen "4 måneder, 3 uger og 2 dage", og det lesbiske nonnedrama "Beyond the Hills" (Dupa dealuri) vandt både priser til skuespillerinderne Cristina Flutur og Cosmina Stratan, samt en manuspris til Mungiu på verdens førende filmfestival. Takket være PRØVEN kunne han føje instruktørprisen i Cannes til prissamlingen.

PRØVEN er da også en stringent og konsekvent gennemført beretning om den aldrende læge Romeo, hvis tilværelse pludselig falder sammen omkring ham.

En sten igennem ruden bliver starten på en række ubehagelige hændelser, der også involverer hans datter. Hun står foran en vigtig eksamen, som er forudsætningen for et stipendie på et studieophold i udlandet. Men Romeos ægteskab halter blandt andet på grund af hans utroskab, og også på jobbet står han overfor en krævende beslutning, der kan blive et spørgsmål om liv og død.

Adrian Titieni har med rette høstet stor hæder for sin eminente indsats som den hårdt prøvede familiefader, og i en lille rolle som datterens ven Marius, har Rareş Gabriel Andrici en række af de kvaliteter, der sagtens kunne afstedkomme tilbud også udenfor Rumænien.

Det raffinerede ved PRØVEN er, at filmen forekommer lige tilfredsstillende hvadenten man anskuer den som et familieportræt eller som et spejlbillede på et udbrændt og korupt Rumænien. Det fine er endvidere, at filmen ingen skurke har, men kun helt almindelige mennesker, der blot prøver at give deres liv mening.