DRIVING MILES

★★★★★☆

Man har svært ved at forestille sig et mere relevant spillested for Parkteatrets DRIVING MILES end Jazzhus Montmartre. Det var nemlig i Jazzhus Montmartre (dengang beliggende i Nørregade), at den legendariske jazztrompetist Miles Davis d. 14. april 1982 gav en legendarisk koncert, og selv næsten 40 år efter, hænger hans foto stadig på væggen.

DRIVING MILES er en utvetydig hyldest til Miles Davis, fortalt af skrothandleren Steinar, der traf Miles Davis gennem dennes chauffør, Svein Åge. Som udgangspunkt brød hverken Steinar eller Svein Åge sig om Miles Davis’ musik. Lige indtil, at Steinar får lov til at tage med Svein Åge til Miles Davis koncert i Montreux.

Som sin sprøde livskloge røst formidler Hans Henrik Clemensen forbilledligt den betydning som dette musikalske møde har haft for en jævn mand.

Teksten, skrevet af Wallander-forfatteren Henning Mankell og oversat af Anna Bro, bliver i Vigga Bros lydhøre iscenesættelse i sig selv et stykke jazzmusik. Ordene går fuldstændigt uproblematisk i symbiose med den fortræffelige og relativt unge kvartet af jazzmusikere, der også står på scenen:

Zier Romme (klaver), Rune Fog-Nielsen (bas), Cornelia Nilsson (trommer) og sidst men ikke mindst Anders Malta (trompet). De leverer højdepunkter fra Miles Davis’ uforlignelige karriere uden blot at kopiere, men finder den svære balance mellem at ligne og være tro mod sig selv, så man frydes helt ind i sjælen. Man mærker en dyb kærlighed til musikken og den smitter, og udløser mange bifald undervejs.

Efter forestillingen og en lille pause gav kvartetten tilmed en mini-koncert, hvor vi også hørte Miles-musik, der ikke indgik i DRIVING MILES. Det blev aftenen bestemt ikke ringere af.

DRIVING MILES fortjener at blive spillet flere gange i Jazzhus Montmartre, og kunne være en ideel måde at markere 40-året for den omrindelige Miles-koncert d. 14. april 2022, men ellers kan man stadig nå at fange forestillingen rundt i landet jvnf. Parkteatrets hjemmeside.

(Michael Søby)