SPOTLIGHT

★★★★★☆

Tom McCarthy fortjente allerede en Oscar for gennembrudsfilmen "The Station Agent", filmen der for alvor etablerede en kommende stjerner som f.eks. . Hans seneste film er det man med et lidt trist ord kan kalde en væsentlig film, og kan meget vel løbe med årets Oscar for bedste film, som så mange andre problem film før den (jvnf. Elia Kazans race-drama "Mand og mand imellem." McCarthy stiller skarpt på et kontroversielt emne, nemlig den katatolske kirkes årelange negligering af diverse pædofilisager bag kirkemurene.

Men modsat stor set alle andre film om dette emner, behandler McCarthy ikke blot et enkelt overgreb eller en enkelt sag, men skildrer en række journalisters benhårde arbejde med at påvise, at det vrimler med tilfælde af overgreb mod mindreårige, som er blevet tiet ihjel.
Filmen bygger tilmed på en sand historie, hvor avisen Boston Globe formåede at afsløre en hel ring af pædofilsager i lokalområdet.

SPOTLIGHT er et lødigt rytmisk og perfekt klippet værk, der forsager al billig sensationalisme, og i stedet for de sædvanlige ligegyldige kærlighedshistorier, går efter historien. Også på skuespilfronten fremstår filmen som en fornem ensembleindsats med engagerede præstationer af bl.a. Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams og Liev Schreiber.

SPOTLIGHT minder os om vigtigheden af, at vi har en presse, der får tid og ro til undersøge sagerne til bunds, og får os både til at tro og håbe, at seriøse amerikanske film med noget på hjertet rent faktisk har en fremtid – også i danske biografer.