DE STANDHAFTIGE

★★★★☆☆

Filmen DE STANDHAFTIGE er en hyldest til de mennesker, der ikke bare giver op, men som tager de kampe, der måtte komme og blive ved med at yde en indsats. Titlen henviser på een gang både til de soldater, der med livet som indsats kæmpede i Afghanistan med livet som indsats, men også til de sårede, deres familie og pårørende, der ikke gav op, selv når det så allersortest ud.

Lisa Ohlin har begået en helt igennem sober film, der desværre også forekommer lidt for forudsigelig og skematisk. Men hun får god hjælp fra skuespillerne anført af Mikkel Boe Følsgaard, der som den invaliderede soldat Thomas føjer endnu en fintmærkende præstation til de efterhånden mange.

Cecilie Lassen får sig et smuk gennembrud i den kvindelige hovedrolle, og blandt birollespillerne lyser både Karen-Lise Mynster som den kræftsyge mor og Morten Holst som Thomas’ soldaterkammerat, der synes plaget af skyldfølelse.

I tilgift vi et par glimt bag kulisserne i Det Kongelige Teater og flere af teatrets balletdansere bl.a. Alban Lendorph.

Endelig bemærker man i en lillebitte rolle som bramfri bibliotikar den talentfulde Marie-Lydie Melone Nokouda, der gjorde så stærkt indtryk som Hope i vandreforestillingen "På vej" sidste år.

DE STANDHAFTIGE lægger ikke fingrene imellem, når det gælder, hvilke udfordringer man kan få som hjemsendt handikappet soldat. Men den insisterer også på at være håbefuld og det er i al fald sympatisk.