FANNY OG ALEXANDER

★★★★★☆

Det Kongelige Teaters udgave af Ingmar Bergmans FANNY OG ALEXANDER er efterhånden blevet lidt af en juleklassiker, der kan hives frem, så længe Ghita Nørby orker at spille den livskloge farmor. Ghita Nørbys rolle er egentlig en birolle, som ikke desto mindre bliver forestillingens hjerte, uden hvilket den næppe kunne eksistere.

Søren Spanning har overtaget rollen som hendes gamle kæreste fra Tommy Kenter, og leverer en klædeligt afdæmpet indsats. Henrik Kofoed har også fundet sig til rette i rollen som Fanny og Alexanders far.

Lene Maria Christensen erstatter Sofie Gråbøl i den centrale kvinderolle, og tegner et både kærligt og rørende portræt af den unge enke. Uden at man helt kan glemme Sofie Gråbøls poesi og format. Som enkens nye mand bliver Ole Lemmeke en gevinst for forestillingen med sin raffinerede farlighed og fordi han forstår hvad det vil sige at spille i en anden tid.

Peter Gilsfort morer stadig som det mindst håbefulde medlem af den Ekdahlske familie. og som hans hustru fremstår Mette Horn mindre neurotisk end Søs Egelinds version, men også sært bevægende, da gråden trænger sig på. Mikael Birkkjær og Bodil Jørgensen viser på forrygende vis scener fra et ægteskab, hvor utroskab tolereres.

Opnår Emmet Feigenbergs udgave af FANNY OG ALEXANDER ikke helt de Bergmanske højder rent kunstnerisk, så leverer den heldigvis varen rent underholdningsmæssigt.