Månendens bog:

★★★★★☆

PYNT

af Bjørn Rasmussen

(Forlaget Gyldendal)

Bjørn Rasmussen vakte berettiget opsigt med debutroman "Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet". Nu står hans seneste bog PYNT allerede på boghylderne: En roman i dagbogsform, hvori en søster, der er indlagt med spiseforstyrrelser og det der er værre, skriver til sin bror.

Det fornemme ved bogen er, at kvindens aktuelle sindstilstand den pågældende dag afspejles i sproget. Nogle dage formår hun at kommunikere med broderen, andre dage afspejler teksten bare et indre kaos, der kun i det store billede giver mening. I disse passager bliver bogen svært tilgængelig, men selv i disse tilsyneladende defuse ordstrømme er der pludselige nedslag, der virker som åbenbaringer.

PYNT er alt andet end verbal pynt, men derimod en sjælerejse ind bag ved hvor mange sjældent og nogen aldrig kommer. Det gør PYNT til rystende læsning, som ikke alle kan forventes at kunne kapere. Men stiger man på, får man samtidig også en indsigt i menneskesindets allermørkeste afkroge, som man ikke synes, man havde før.