MIN LEJLIGHED I PARIS

★★★★★☆

Mathias Gold har arvet en lejlighed i Paris efter sin far, og drager til Frankrig for at sælge den. Men til hans overraskelse beboes lejligheden af faderens tidligere elskerinde, en nu 90-årig gammel kvinde, der har kontrakt på, at hun kan blive boende resten af sine dage. Og selvom hun er blevet 90, tyder intet på, at hun har tænkt sig at forlade denne verden foreløbig.

Dette er det enkle udgangspunkt for dette betagende kammerspil af Israel Horovitz, der efter en lang og rig teaterkarriere debuterer som filminstruktør i en alder af .
Men det tekstbundne udgangspunkt tjener i dette tilfælde til filmens fordel, og gradvist lærer vi karakterernes hemmeligheder at kende, og mærker bånd, der knyttes på tværs af alder og andre moralske banaliteter.
Kevin Kline får som Mathias lejlighed til at vise en sjældent set sårbarhed, hvilket klæder ham. Og Kristin Scott Thomas yder ham kvalificeret modspil som den gamle dames temperamentsfyldte datter.

Men som altid er det Maggie Smith, der løber med opmærksomheden. Ikke fordi præstationen hører blandt hendes største, men fordi hun som skuespiller helt grundlæggende befinder sig i et højere luftlag, hvor ingen andre kan nå op. En uventet betoning af en enkel stavelse eller et løftet øjenbryn kan åbenbare en livsvisdom, som selv de længste bøger aldrig vil kunne yde retfærdighed. Maggie Smith er "My Old Lady" (filmens kærlige originaltitel) og simpelthen skuespilkunstens fineste repræsentant. Hun skal være mere end velkommen til at flytte ind.