HAMLET

★★★☆☆☆

Årets Hamlet på Kronborg er dansk, men taler engelsk. HamletScenen har nemlig allieret sig med London Toast Theatre (dem med de årlige Crazy Christmas Cabaret’er i Tivoli) uden at morskaben tager overhånd, men man savner en overordnet målsætning med opsætningen.
Man kan dog heldigvis stadig finde en del at glæde sig over, selvom det kun er skuespillerne, der befinder sig i ly for regnen.

Vejrguderne lod vandet vælte ned over publikum det meste af første akt på trods af forbud mod at bruge paraply under forestillingen, men HamletScenens gæster lod sig ikke knække, og efter godt to en halv time nåede vi i mål.

Denne relativt korte udgave af tragedien om HAMLET betød dog også, at nogle af de psykologisk vigtige overgange manglede. Blandt andet havde man svært ved at fatte, hvordan Natalie Madueños stærke jordnære Ofelia pludselig kunne blive vanvittig, hvor teknisk dygtigt Madueños ellers spillede rollen. Her savnede man en skrøbelighed, der ville have gjort udviklingen mere troværdig.

Cyron Melville gav et godt bud på moderne HAMLET, selvom kongedramaet aldrig fik det fornødne format i denne opsætning. Men karakterens frustrationer, aggressivitet og sårbarhed fandt han glimrende udtryk for. Sprogligt formåede han ligeledes at løfte opgave på et flot engelsk, så præstationen må betegnes som et længe ventet voksent gennembrud for den tidligere barneskuespiller og bør kaste flere teateropgaver af sig.

Udmærket var også Vivienne McKee som dronning Gertrude, der for sent forstår sin brøde, mens de øvrige roller spilles mere anonymt i Lars Romann Engels iscenesættelse.

Scenografen Catia Hauberg Engel udnytter fikst de smukke omgivelser til at skabe atmosfære omkring scenen, mens selve scenebilledet fremstår som en ikke alt for ophidsende blanding af sten og vand.

Brydningen mellem den gamle og den nye tide fungerer ikke optimalt hverken i de tvetydige kostumer eller i kombinationen af klassisk Shakespeare-sprog og brugen af moderne teknologi.

Men trods disse forbehold er HAMLET på Kronborg alligevel et besøg værd, hvis man ikke er for pivet med hensyn til vejrforholdene.