★★★★★☆
Tom Hanks kan blive første amerikanske skuespiller, der hjemtager Oscar’en for bedste mandlige hovedrolle for tredje gang. Men han må muligvis nøjes med en nominering, trods en på alle måder heroisk indsats i CAPTAIN PHILLIPS.
Selve filmen kan også meget vel opnå en nominering, for det er vitterligt et umådelig veldrejet Hollywood-produkt. Instruktøren Paul Greengrass beretter medrivende om de dramatiske hændelse i forbindelse med kapringen af et maersk-skib under ledelse af CAPTAIN PHILLIPS.
På trods af en spilletid på 134 minutter bliver vi forbløffende godt underholdt, selvom filmen ret besat er for lang. Men
ikke mindst klipperen Christopher Rouse sørger for, at vi sidder naglet til sæderne. Greengrass kan desværre ikke dy sig for at hælde lidt sirup højtalerne i sidste scene i form af Henry Jackmans ellers velfungerende underlægningsmusik. Her burde Tom Hanks’ nuancerede spil ha fået lov at stå alene.
Det styrker troværdigheden, at de somaliske pirater rent faktisk taler somalisk sammen, og man mærker virkelig, at en stor del af filmen faktisk er optaget til havs – og ikke i et Hollywood-studie. Nogen dokumentarfilm skal man dog ikke vente, når Tom Hanks er i front, men inden for sin genre, hører CAPTAIN PHILLIPS afgjort til blandt de bedste. Manuskriptforfatteren Billy Ray fortæller desuden sin historie bedre end feks Peter Weir gjorde det, da han stod til søs med "Master and Commander".
Ikke alle somalierne fremstår lige onde, selvom samtlige farvede skuespillere agerer banditter. Men man mærker også desperationen hos piraterne og det gør dem mere menneskelige end i så mange andre piratfilm. Rent billedmæssigt udnyttes omgivelserne også mere end de blev i den danske film "Kapringen", men budgettet har jo nok også være en del større.
Beretningen om CAPTAIN PHILLIPS ville givet have glædet Maersk, hvis firmanavn figurer et utal af gange i filmen, så man spekulerer på hvorvidt Maersk-koncernen har været sponsor på filmen..