HYSTERIA

★★★★☆☆

Hysteri var i gamle dage en anerkendt betegnelse indenfor lægevidenskaben, ofte anvendt som dignose ifm. behandling – og undertrykkelse – af genstridige kvindfolk. Dette er den alvorlige baggrund for Tanya Wexlers komedie HYSTERIA, der udspiller sig i Victoria-tidens London.

Her opdager den unge læge (Hugh Darcy), at intim massage har en forbløffende helsende virkning på genstridige kvinder, og sammen med vennen Edmund konstruerer han et apparat, der kan afhjælpe ham i det daglige arbejde. Samtidig forelsker den unge læge sig i en kvinde, som kunne karakteriseres som genstridig, men som faktisk er chefens rebelske datter. Og sådan som hun blir spillet af Maggie Gyllenhall kan man ikke fortænke ham i det.

At Maggie Gyllenhaal er på kunstnerisk niveau med sin bror Jack, kunne man bl.a. se af hendes Oscar-nominerede præstation overfor Jeff Bridges i Crazy Heart – som ganske utilgivelig aldrig fik dansk biografpremiere. Og hun kunne fortjene endnu en for sit forsvar for genstridige kvinder til alle tider.

HYSTERIA undgår behændigt at blive for lummer, og den alvorlige pointe i historien kommer også igennem, selvom den er lige ved at drukne i pjank. Slutscenen er dog hele filmen værd… om også den er baseret på en virkelig hændelse, er straks mere tvivlsomt.