RITA

★★★★★☆

TV2s nye TV-føljeton RITA kommer godt fra start takket være et forfriskende syn på danske familier – milevidt fra de fastfrosne klicheer vi møder i de stadig mere uvirkelige filmserier om "Min søsters børn" og "Far til fire". Tonen er utvetydig nutidig, og til tider særdeles politisk ukorrekt, og Ritas pædagogiske metoder skal da nok sætte gang i debatten ude i de små hjem, og det er jo slet ikke så tosset endda.

Mille Dinesen viser i rollen som den komplekse og provokerende Rita, at hun er blevet skarpere siden gennembrudet som Nynne, og hun er omgivet af et væld af talentfulde unge navne: Morten Vang Simonsen, Nikolaj Groth Christensen og den filmaktuelle Sara Hjort (Undskyld jeg forstyrrer) illuderer glimrende Ritas tre meget forskellige børn. Derimod tegner Lise Baastrup rollen som Ritas kollega med lidt for bred en pensel til at virke troværdig, men det kan jo være, det ændrer sig hen af vejen.

Under alle omstændigheder er der lagt op til et moderne komediedrama med forfriskende nye karakterer veloplagt præsenteret af instruktøren Lars Kaalund – og behagelig fri for anslag til de urealistiske krimiplots, der hærgede danske TV-serier i en årrække.